Британија: „Гангстери” са Фејсбука, намерно крше законе о приватности података

Британски посланици оптужили су Фејсбук да је «намерно и свесно прекршио законе о заштити приватности података и о тржишној конкуренцији» у Великој Британији наводећи да се та компанија понаша као «гангстер» у дигиталној сфери.

Одбор британског парламента за медије, културу, спорт и дигитално пословање објавио је извештај на 108 страница о дезинформацијама на друштвеним мрежама у којем позива на покретање истраге о пословној пракси ове технолошке компаније.

Такође тврде да је директор Фејсбука Марк Закерберг исказао непоштовање према британском парламенту јер се није појавио пред њим.

Британски посланици у извештају закључују да Уједињено Краљевство треба да усвоји нове регулаторне одредбе како би Фејсбук и друге друштвене мреже могле да се сматрају одговорним за прекршаје у дигиталној сфери.

«Компанијама попут Фејсбука не сме да се дозволи да се понашају као »дигитални гангстери» који себе смтрају испред и изван закона», наводе британски посланици у извештају, преноси «Вашингтон пост».

Британски одбор навео је да после више прегледаних интерних мејлова запослених у Фејсбуку, закључио да је руководство те компаније «намерно и свесно» прекршило закон о приватности података и законе који регулишу тржишну конкуренцију.

Наводи се да је Фејсбук омогућио крупним компанијама специјалан приступ приватним подацима корисника Фејсбука и њиховим пријатељима, а да они са тим нису били упознати.

Осим тога, како се тврди, Фејсбук је намерно довео своје конкуренте у незгодну ситуацију јер им је ограничио приступ сајту и подацима корисника који би им користили.

Посланици су уверени да британска влада треба да истражи да ли «Фејсбук непоштено користи доминантну тржишну позицију на друштвеним мрежам да одлучи која компанија ће пословати успешно а која ће пропасти», наводи се у извештају.

«Последњих 12 месеци били су период истраге и открића. Али мислим да ће година пред нама бити година акције», рекао је председавајући Одбора Демијан Колинс.

Он је навео да ће се у мају поново састати са колегама из девет земаља које су потписале међународни споразум о сарадњи у области регулације друштвених мрежа 2018. године.

У одговору на ове оптужбе Фејсбук је саопштио да је направио значајне промене своје пословне праксе и да подржава регулисање у тој области, укључујући заштиту приватности, али истовремено негира да је прекршио законе у Британији, преноси Танјуг.

«И мада још имамо пуно тога да урадимо, нисмо иста компанија каква смо били пре годину дана», рекао је Карим Палант, менаџер Фејсбука за јавну политику у Великој Британији.

 

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »