Тереза Меј са Јункером о решавању «проблема код куће»

Британска премијерка Тереза Меј разговараће идуће недеље у Бриселу с председником Европске комисије Жан-Клодом Јункером, саопштено је из њеног кабинета.

Како јавља Ројтерс, овај потез долази после њеног овонедељног симболичког пораза у британском парламенту који се оцењује као озбиљно слабљење њене позиције у преговорима са Европском унијом.

У саопштењу из кабинета Мејове додаје се још само да она планира да наредних дана разговара с лидерима свих земаља чланица ЕУ.

Такође се каже да ће се данас британски министар за Брегзит Стив Баркли срести с главним преоговарачем ЕУ Мишелом Барнијеом.

Ројтерс подсећа и да пораз Терезе Меј у симболичком гласању у четвртак у парламенту доводи у питање испуњење њеног обећања лидерима ЕУ да ће споразум у вези с границом између Северне Ирске и Републике Ирске уз извесне уступке проћи у Доњем дому, пре свега гаранцију да неће бити враћена гранична контрола.

У саопштењу из њеног кабинета додаје се да је премијерка упутила и писмо члановима своје Конзервативне партије у коме од њих тражи да у националном интерсу превазиђу разлике у вези с изласком Велике Британије из ЕУ, до чега би званично требало да дође 29. марта.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »