Пољска кренула украјинским путем: Израелска непријатна прогноза за Варшаву

Погроми у пољском граду Едвабну који су довели до страдања целокупног, његовог јеврејског становништва данас се у Варшави покушавају избацити из историје, како се не би «упрљали» овим крволочним злочином,сматра израелски политиколог Соломон Ман.

Он је рекао да је пољски премијер Матеуш Моравицки покушао да омета чак и форум Вишеградске групе у Јерусалиму, јер је израелски премијер Бењамин Нетањаху говорио о Другом светском рату. Истина, примећује Ман, остале земље Вишеградске групе нису стале уз Пољску а Варшава је на форум послала политичара «лутку» без икаквог значаја за нормално учешће у форуму.

Према мишљењу експерта, иако Пољска важи за једну од утицајнијих чланица Вишеградске групе епилог може бити и неславан за њу:

«Очигледно је да уколико настави да следи пут Украјине, може наићи на озбиљне проблеме».

Мађарска, Словачка и Чешка могу остварити исте економске показатеље као Пољска, посебно зато што је индустријски сектор у Чешкој много јачи, наглашава Ман. «Пољски националисти су одлучили да се шале са силама које су далеко надмашиле њихове способности и бојим се да невиним људима не би било потребно да плате за то», истиче он.

Важно је напоменути да су дуго времена немачке казнене експедиције сматране одговорним за злочин у Едвабну али касније се испоставило да су најзаслужнији за то били Пољаци.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »