Крај медијског подилажења протестима «Жутих прслука»?

Током протеста у Паризу, упућен је низ увреда, од којих неке антисемитске, на рачун познатог француског филозофа Алена Финкелкрота , чиме је, констатује АП, скренута пажња на ексцесе у оквиру све више подељеног покрета «жутих прслука».

(Photo by Mehdi Taamallah/NurPhoto via Getty Images)

Увреде које су Филозофу добациване из колоне укључивале су речи као што су «Циониста», «Иди у Тел Авив» и «Ми смо Француска».

Финкелкрот је на почетку протеста «жутих прслука», који су кренули у новембру, исказао симпатије према том покрету, али их је у недавном интервјуу за «Фигаро» критиковао.

Председник Француске Емануел Макор поручио је на твитеру да су те антисемитске увреде «апсолутна негација онога што јесмо и што нас чини великом нацијом». Сличне поруке упутили су и чланови владе.

Сам Финкелкрот је изјавио да је приликом протеста осетио «апсолутну мржњу» и да је осетио олакшање када је полиција интервенисала.

Бернар-Анри Леви, такође познати француски филозоф, осудио је антисемитски напад на Финкелкрота.

«У Француској 2019 — напали мали нацисти напали су француског писца», написао је он и изразио очекивање да ће та шокантна сцена срушити и последње остатке недодирљивости коју су «жути прслуци» уживали у медијима.

Насиље је обележило већину протеста «жутих прслука», који су започели због поскупљења бензина, да би се развили у масовни покрет против председника Емануела Макрона.

Тај покрет, који је све више подељен, има сада проблем да одржи замах, као и подршку јавности која је у почетку била јака.

АП констатује да је у Француској све више оних који се гласно питају колико дуго ће трајати протести «жутих прслука», који одвлаче ресурсе снага безбедности и слабе привреду земље, преноси Танјуг. 

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »