Konkurs za 12. HT nagradu za hrvatsku savremenu umetnost

Monday, February 18, 2019 – 00:00 to Monday, March 18, 2019 – 23:45

Muzej savremene umetnosti u Zagrebu i Hrvatski telekom objavili su konkurs za HT nagradu za hrvatsku savremenu umetnost – najveće i ujedno najznačajnije priznanje u toj oblasti u Hrvatskoj. Izložba odabranih radova tokom proteklih 11 godina profilisala se u reprezentativan i relevantan pregled situacije na domaćoj likovnoj sceni. Izborom od tridesetak do četrdesetak radova ravnopravno su na izložbama prezentovani i nagrađivani umetnici svih generacija sa radovima u različitim medijima. Tokom protekle decenije na konkurs se godišnje prijavljivalo više od dvestotinak autora i autorki, a svake godine dodeljivane su tri otkupne i jedna nagrada publike.

Otkupljeni radovi čine Zbirku Hrvatskog Telekoma koja je sastavni deo fundusa MSU Zagreb, a deo nagrađenih radova u međuvremenu je izlagan na stalnoj muzejskoj postavci.
 
Kao društveno odgovorna kompanija, HT podržava i ulaže u kreativan razvoj Hrvatske, u dubokom uverenju da savremena komunikacija i tehnološke inovacije mogu svim građanima “već danas svakodnevni život učiniti jednostavnijim, boljim i kreativnijim”.

MSU i HT pozivaju stoga sve umetnike da svojim izrazom dočaraju presek umetnosti i tehnologije u svrsi svakodnevnog života.

Ove godine, u sklopu 12. HT nagrade za hrvatsku savremenu umetnost, najavljena je i nova, peta nagrada za mlade.

Osim umetnika u dosadašnjim kategorijama, poziv je upućen i mladim  umetnicima i kreativcima do nenavršenih 27 godina, bez obzira na formalno obrazovanje. Pozvani su da se prijave na konkurs svojim predlozima, radovima i projektima koji slobodno, inovativno i angažovano tematizuju viziju bolje budućnosti.

Međunarodni stručni žiri HT nagrade izabraće od pristiglih radova najuspešniji rad u novoj kategoriji “Za mlade” i nagraditi ga sa 20.000 kuna, te izložiti kao integralni deo izložbe HT nagrade.

U prijavi prijekta stoga bi posebno trebalo navesti da je rad prijavljen u kategoriji “Za mlade”.

Ostale radove ocenjuje i bira međunarodni stručni žiri, koji dodeljuje tri otkupne nagrade: prvu u iznosu od 75.000 kuna, drugu u iznosu od 45.000 kuna i treću nagradu u iznosu od 40.000 kuna.

Nagrada publike u iznosu od 10.000 kuna isplaćuje se umetniku čiji rad osvoji najviše glasova posetilaca MSU koje prebrojava poseban žiri po zatvaranju izložbe. Nagrada nije otkupna i isplaćuje se autoru kao podsticaj za dalji rad.

Svake godine međunarodni stručni žiri poziva direktno na izlaganje tri autorke i/ili autora, koji dobijaju 7.000 kuna za podršku produkcije rada.

Konkurs za dodelu HT nagrade otvoren je do 18. marta (ožujka) 2019.

Uslov za učešće je da je prijavljeni rad nastao nakon 1. januara (siječnja) 2017. godine, te da je u celini produciran.

Prijavljeni kandidati moraju biti državljani Republike Hrvatske. Autori na konkurs prijavljuju samo jedan rad, i to isključivo putem e-prijavnice.

Podatke treba dostaviti na hrvatskom i engleskom jeziku. Prijave poslate nakon 18. marta 2019. biće smatrane nevažećim.

Svi prijavljeni kandidati će po završetku rada stručnog žirija, a najkasnije do 1. aprila (travnja) 2019. godine biti obaviješteni o radovima odabranima za izlaganje na 12. izložbi HT nagrada za hrvatsku savremenu umetnost koja će biti održana u MSU.

Organizator ima pravo objave i korišćenja prijavljenih vizuelnih materijala za potrebe publikovanja, te u marketinške i promotivne svrhe.

e-prijavnica nalazi se ovde

(SEEcult.org)


Source: Портал за културу Југоисточне Европе SEEcult.org (http://www.seecult.org)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »