«Дневник Ане Франк»-непожељно штиво: Хрватска се гуши у десничарењу и мржњи

Дневник Ане Франк, потресна књига о страдању јеврејске девојчице која показује сав ужас нацизма, само је једна од многих које више неће читати ученици хрватских школа. Ту је и «Јама» Ивана Горана Ковачића, многи класици, од «Малог принца», до Селинџеровог дела «Ловац у житу».

Миљенко Јерговић / Фото З. Јовановић

Удар на «Дневник Ане Франк» долази у тренутку када историјски ревизионисти у Хрватској дижу главу, негирају Холокауст у Другом светском рату, тврде да је Јасеновац био место одмора и рекреације. Али, зато ће ученици учити о «злочинима» над Хрватима почињеним у Југославији, па се помиње и «холокауст у Југославији», уместо у НДХ.

На иницијативу књижевника Миљенка Јерговића, ипак је у једном дану петицију за повратак те књиге у попис лектире потписало 1.700 људи. За «Новости», Јерговић појашњава зашто се одлучио на овај корак.

* Коју поруку данашњи млади људи могу добити читајући «Дневник Ане Франк»?

— Порука једнако поучна као пре шездесет година, када је књига у Југославији преведена и убрзо уведена у школску лектиру: једна њима врло слична девојка завршила је у концентрационом логору и страдала мученичком смрћу само из једног разлога — родила се као Јеврејка. Чим то схвати, свака девојчица и сваки дечак, помало постају Ана Франк.

* Је ли по вашем мишљењу изостављање те књиге из обавезне лектире у Хрватској случајност или постоји нека дубља позадина?

— Реч је о споју глупости, необавештености и десног фанатизма, да не кажем антисемитизма. Чега је од то троје више, на крају и није толико важно, јер је и једно, и друго, и треће смртоносно.

* Саборски посланик Бојан Главашевић тврди да однос према «Дневнику Ане Франк» показује и однос садашње хрватске владе према Холокаусту. Је ли то и ваш утисак?

— Нажалост, мислим да је проблем много шири. Није реч тек о влади, него о друштвеној заједници или о њеном значајном делу.

* Покренута је петиција да се књига «врати», уследила је и реакција ресорне министарке. Шта можемо да очекујемо?

— То да се «Дневник Ане Франк» неком акробацијом и тобоже врати у школе да би се тако спречио већи скандал и реакције из Европе, Америке и, наравно, Израела. Али, да би се штета исправила, министарка би требало да каже како је до штете дошло, као што би и заједница требало да се одреди према целом проблему. Уместо тога, о заговорницима «Дневника Ане Франк» се, на пример, на порталу liberal.hr који подржава министарку и њену странку, говори ни мање ни више него као о — комунистима.

* Из дана у дан у Хрватској сведоци смо све агресивнијег ревизионизма, а већина интелектуалаца ћути. Који су разлози?

— Ћуте неслободни људи који глуме да су слободни. А говоре, и то сопственим, а никако гласом колектива, они који јесу слободни. Тако је у Хрватској, тако је свугде.

Јурица Керблер

http://www.novosti.rs

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »