Дачић: „Србија ће увек бити за мир, али никад неће прихватити понижење и неправду“

Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић оценио је да косовски Албанци поводом 11. годишњице проглашења независности Косова и Метохије „немају чему да се радују“, јер је „прошло време када су могли силом да намећу решења“.

Након обиласка Спомен собе „Косметске жртве“ у Београду министар Дачић је рекао да данашње присуство страних званичника у Приштини, од којих је био присутан само премијер Албаније Еди Рама и Вилијем Вокер, који није државник, показује колику међународну подршку косовски Албанци имају.

„Ово место овде је увек потресно и свакако да је ова спомен-соба чињеница на коју морамо стално да подсећамо и међународну заједницу, али и нашу јавност. И данас, када се у Приштини обележава, како они кажу, 11 година од независности, морам да подсетим да је цела једнострано проглашена независност, саткана од лажи, али не само од лажи, већ и од злочина.

Резултат свега тога је више од 200 000 протераних Срба и неалбанаца са Косова и Метохије. О томе се све мање говори. Таксе су произвеле то да је главно питање укидање такси, а не питање расветљавања несталих, а не кажњавање злочина, јер нико није одговарао ни за један злочин у протеклих 20 година. Једноставно, желе да покажу да је злочин против Срба легитиман. Ми смо на нашој територији радили доста и на утврђивању места где су сахрањена тела убијених Албанаца. На територији Косова и Метохије нико никада није отворио ниједну локацију где се сумња да су тела. Злочина је било на свим странама, и наравно да сви злочини морају да се осуде. Употреба цифре силованих жена која има за циљ само запрепашћење међународне јавности – та цифра никада није верификована ни од кога. Ја сам писао Светској здравственој организацији и одговорили су ми да они немају такав податак. Али, и једна жртва је велика.

Често су људи говорили да су војници и полицајци били легитимни циљеви. И полицајци и војници су биле недужне жртве тероризма и сепаратизма. Али, нажалост, страдао је и велики број цивила како би се створила атмосфера да се Срби исељавају са Косова и Метохије. Сама чињеница пописа, када погледате резултате из 1991. године, и данас, показује колике су размере тог етничког чишћења. Само у Призрену, где сам ја рођен, 1991. године било је више од 10 000 Срба. А сада око 20, због Богословије, можда, мало више. На СБ увек помињем више од 200 000 расељених, а вратило се само 1,9 посто и то је нешто што не смемо да заборавимо.

За злочине против Срба неко мора да одговара и ми ћемо наставити ту политику. Без разговора и договора са Србијом нема решења.“

Министар Дачић је рекао да је у претходних пет година девет држава признало независност Косова док је 13 повукло одлуку о признању, што је како је оценио, велики резултат.

„Молим Вас да нико не потцењује ове земље, које су имале храбрости да повуку признање, а њихов глас једнако је важан у УНу. Ускоро ће бити мање од половине земаља чланица УНа које признају једнострано проглашену независност Косова и Метохије.

Србији није циљ да заоштрава сукобе. Ми желимо решење. Желимо и предлажемо компромис, разговор. За њих не постоји разговор и дијалог већ само да Србија мора да призна Косово и Метохију. Ја морам да вам кажем, Србија нема намеру, нити жели, да признаје једностране акте. Ми то никада нећемо урадити. Ако се жели дијалог, ако се жели компромис, ми смо урадили све. Тачи је јуче рекао да су они увели таксе јер Србија омета чланство Косова и Метохије у међународним организацијама. На нас се врши велики притисак да престанемо са политиком повлачења признања. Какве то везе има са Србијом? То је аутономна одлука тих земаља. То је, у суштини, признање њихове немоћи. Овај дан није дан који они треба да славе. Ако се жели будућност за Србе и Албанце у региону, мора да се иде на договор. Саставни део тог договора мора да буде решавање киднапованих и несталих лица. Они стално говоре око 1400 несталих, укупно, али не кажу да је половина од њих Срба. Ове дане не користимо да подстичемо сукобе. Желимо да се постигне договор.

На крају, која то земља 11 година од проглашења независности још није постала члан УН, Интерпола, Унеска, ОЕБСа, Савета Европе, да их чак и не признају све чланице ЕУ? Независност Косова је саткана од лажи и злочина, а такву лаж је јуче изнео Хашим Тачи у Минхену када је рекао да је Косово признало 116 држава а они су на гласању у Интерполу добили 74 гласа. То је само прича за међународну јавност како би подстакла даља признања.

Зато је боље да се окрену дијалогу, прошло је време када су могли да силом намећу решења.

Таксе морају бити укинуте јер су антицивилизацијски чин и скрећу пажњу са тема попут Трепче, ЗСО, српске имовине на Косову и Метохији“, рекао је министар Дачић наводећи да је Србија исплатила више од 700 милиона долара кредита за Трепчу које су узеле косовске фирме.

Извор: МСП

The post Дачић: „Србија ће увек бити за мир, али никад неће прихватити понижење и неправду“ appeared first on Социјалистичка партија Србије.

Source: Социјалистичка партија Србије (http://www.sps.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »