Албанија, опозиција пали мандате

Албанска опозициона Демократска странка напустила је парламент, најављујући да ће 43 посланика те партије «спалити мандате». Друга опозициона партија, Покрет социјалиста за интеграције подржала је демократе, али остаје нејасно да ли ће напустити парламент.

Политичка криза, која већ месецима потреса Албанију, добила је сасвим нову димензију пошто је председник Демократске партије Љујзим Баша најавио да ће посланици демократа напустити парламент и «спалити мандате».

«Зато што је влада окупирала парламент корупционашким и криминалним аферама… Елиминисан је Врховни суд, окупирана је правосудни систем, паралисана је држава», рекао је Љујзим Баша.

Демократе имају 42 од укупно 120 места у албанском парламенту, а подршку за бојкот добили су и од Покрета социјалиста за интеграције, чији се лидери, међутим, још нису изјаснили напуштају ли парламент.

Покрет социјалиста за интеграције има 19 посланика у скупштини.

Одлука демократа да напусте парламент уследила је свега два дана после великог протеста опозиције у Тирани, током којег је дошло до сукоба демонстраната и полиције, која је привела 15 особа.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »