Вучић: Важно да људи виде у колико смо тешкој ситуацији

Председник Александар Вучић рекао је, на крају учешћа на Минхенској безбедносној конференцији, да му је најважније то што су сви видели, и у Минхену и пре тога у Србији, колико је тешка атмосфера када је реч о решавању питања Косова.

Александар Вучић(Фото: Лола Ђорђевић)

Било је, истиче председник, једнако важно да водећи светски политичари у Минхену чују шта је истина, наш став и контрааргументе и одговор на оно што Приштина иначе прича страним партнерима.

«За дебату на јучерашњем панелу сам се припремао и видео сам реакцију чак и немачких новинара овде и италијанских који су рекли да је наша страна била добро припремљена за разлику од других. Задовољан сам што су наши људи видели колико је тешка атмосфера у којој радим», рекао је Вучић српским новинарима.

Истакао је да је често изопштен од јавности, да се разговара у Бриселу по канцеларијама и људи просто не знају шта се стварно збива.

«Имате безброј лажних вести, како ми тамо седимо, лепо једемо, пијемо… Не, то је тешка борба», каже Вучић.

Како каже, можда је јуче на панелу нешто и погрешио, али се борио за Србију «као лав».

«Тако се боримо за Србију сваки дан. Кад ме позову у Брисел већ имам Пављовљев рефлекс, јер ме никад не зову на нешто лепо – имате против себе оне који тврде да су држава, а немате сасвим сигурно уз себе оне који, чак и кад су посредници, знате да су већим делом признали Косово, што је обично случај, јер никад не дају Грцима, Шпанцима или Словацима да воде наше разговоре, већ из највећим земаља ЕУ које су признале независност», објашњава Вучић.

Важно је да људи виде колико смо у тешкој ситуацији, додао је председник.

«Не само да нећемо имати лака и једноставна решења, она ће заиста морати да буду тешка. Али, имамо снаге да се боримо и да са озбиљном аргументацијом добијемо део јавности», истиче Вучић и каже да су јуче на панелу били и неки веома моћни људи, као што је Јенс Шпан, немачки министар здравља и једна од најутицајнијих личности у Немачкој, а самим тим у Европи, словеначки председник Борут Пахор, немачки посланици…

«За мене је било важно да ти људи чују другачији став, шта је истина», истиче Вучић.

Онда сте, додаје, чули од Тачија, што сам неретко слушао у Србији: «Ви сте се договорили да не радите то и то из Бриселског споразума, пише то у Бриселском споразуму».

«Нико није желео да прочита Бриселски споразум, немојте да лажете… Кад сам извукао споразум и показао Тачију, видели сте да нема одговор на то. Они су кроз своје медије уверили себе да је истина то што причају. Себе су сами убедили да је истина све што говоре и све што раде, а то нигде не пише. Кад сам га питао где то пише, видели сте да не пише нигде», рекао је Вучић.

Имате безброј бесмислених конструкција, важно је да људи виде колико је тежак посао, Сизифов посао.

«Лакше ми је да се борим за инвеститоре него све ово око Косова», додао је председник.

Каже и да му је драго да је народ на КиМ могао да види колико се бори за њихове инетерсе.

«За случај Битићи, од пре 20 година, потребни докази»

Председник је пренео да је америчким званичницима у Минхену предочио да Србија покушава да реши случај убиства браће Битићи, али да су потребни докази да би се неко процесуирао.

Вучић је на безбедносној конференцији у Минхену разговарао и са америчким члановим Представничком дома и сенаторима, а изјавио је да је тај разговор посебно био тежак по питању случаја браће Битићи.

Каже да претходна власт 13 или 14 година није ништа урадила да истражи тај случај и да не може нико сада, 20 година касније, да очекује од њега да то уради преко ноћи.

Вучић је додао да је то тежак злочин и да је свакако важно да буде истражен.

Каже да су браћа Битићи из дистрикта у Њујорку из којег је био и један представник Представничког дома у Конгресу, који је у разговору највише инсиститрао на случају браће Битићи.

Истакао је да не може никог да буде процесуиран само зато је нешто било у штампи.

«Осуђујем, то је страшан злочин који се догодио браћи Битићи. Трудимо се да нађемо доказе, пошто не можемо да хапсимо само на основу новинских прича. Ако имате доказе, дајте», поручио је Вучић.

Вучић каже да је у разговору са Американцима подсетио да је 2.000 наших људи убијено 1999. године, као и на убиство мале Милице која је у имала само две године.

Додао је да је важно да имамо отворене разговоре о свим тим темамама и размимоилажењима.

Вучић задовољан састанцима у Минхену

Председник Вучић рекао је да је нарочито задовољан разговорима које је водио у Минхену са немачким посланицима и подсетио да се ради о људима који су за независно Косово и који су учествовали у целој причи, због чега о тим односима много више знају него највећи део српске јавности.

Нагласио је да је са њима имао отворен и конкретан разговор, као и да су ту били сви најважнијих немачки посланици, од владајуће ЦДУ Ангеле Меркел до других.

Истакао је, такође, да је први пут чуо оштру реакцију на позиве за креирање велике Албаније.

Вучић наводи да посланици у Немачкој пажљиво мотре ситуацију и поштују то што је Србија поуздан партнер и што код нас не може да буде изненађења, попут – преко ноћи забрањујемо неком улазак у централну Србију или уводимо таксе од 100 одсто.

«Немци поштују то што смо поуздан партнер», додао је Вучић.

Навео је да се у Минхену срео и са бившим потпредседником САД Џозефом Бајденом који је током разговора још једном изразио жељу за наставак дијалога Београда и Приштине и очување мира и стабилности.

Како каже, изразио је личну посвећеност решавању овог проблема.

«Видим да је овде имао разговоре и са Тачијем и албанском делегацијом, тако да су они сигурно пренели своје поруке и по питању такси и жеље да се што пре настави дијалог. А сви знају који је услов за то, шта мора да се уради да би дошло до наставка дијалога», закључио је Вучић.

Председник се данас, последњег дана Минхенске безбедносне конференције, састао и са председником Јерменије Арменом Саркисијаном.

Вучић је завршио учешће на Минхенској безбедносној конференцији.

Танјуг

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »