Вучић Тачија поразио у дуелу

Ево, покажите ми где то тачно пише да Србија треба да дозволи Косову улазак у међународне институције.

Александар Вучић, Јоханес Хан и Хашим Тачи / Фото Инстагам Будућност Србије

То је јуче током «дуела» у оквиру конференције о безбедности у Минхену, председник Александар Вучић затражио од Хашима Тачија, нудећи му примерак Бриселског споразума као «испомоћ». Уместо одговора, настао је — мук.

И то најбоље илуструје како је први човек Србије пред очима света разобличио лидера лажне државе наводећи аргументе пред којима је Тачи био немоћан, а тзв. председник Косова није могао да узме споразум у руке, већ је само оборио поглед.

Вучић: Србија је испунила све обавезе из Бриселског споразума, и није повукла ниједан унилатерални потез који би могао да изазове проблеме. Сто одсто смо испунили своје обавезе из Бриселског споразума — учествовали на локалним изборима, добили су позивни број, решили смо питање правосуђа, полиције. Они су имали само једну — ЗСО, и данас је 2.026 дана да нису испунили ништа. Чуо сам обећање на десетине пута до сада да ће повући таксе. То се није десило. Нисам оптимиста, али не одбацујем могућност да ћемо доћи до компромиса.

Тачи: Косово ће укинути таксе на српску робу и наставити дијалог са Београдом када Србија престане да блокира чланство Косова у међународним организацијама, као што су Унеско и Интерпол.

Вучић: Сада је 102 дана од наметања тих такса, упркос међународном притиску, ЕУ, Русије, Кине, САД. Они нису решили то питање, врло су тврдоглави и увек кажу — урадићемо то кад признају независност Косова. Србија није реаговала, нисмо наметали реципрочне мере, али се суочавамо са новом платформом коју је усвојила тзв. косовска влада, платформом која је против дијалога.

Тачи: У Бриселском споразуму јасно је дефинисано да Србија не треба да поставља препреке чланству Косова у међународним организацијама. Лидери из региона, Црна Гора, Албанија, Македонија, сви подржавају наше напоре, али постоје и неки који представљају идеје које не одражавају реалност на Балкану.

Вучић: Ако је Тачи, како каже, председник суверене земље, што онда преговара с нама? Уколико ја не прихватам да сте ви лидер суверене државе, а не прихватам, пре него што постигнемо једног дана споразум, моје питање је — а шта ћу вам онда ја, Србија, зашто преговарате са Србијом ако је све завршено? Како се то десило да ви нисте и даље чланица ЕУ, Интерпола, Унеска ако сте консолидована суверена држава?

Тачи: Верујем и надам се да ће доћи до постизања споразума, иако ће то бити готово немогуће, због јаких и дубоких непријатељстава. Немамо алтернативу и желимо да постигнемо споразум са Србијом ове године. Споразум је такав да доведе до признања Косова и његовог чланства у УН. Знам да то неће бити поклон Београда Косову, али мора да се постигне компромис.

Вучић: Тачи се стално враћа у прошлост, у време сукоба пре две деценије, јер на тај начин Приштина себе свуда представља као жртву. Кад год им нешто кажете о неиспуњавању обавеза, или нешто што не желе да чују, они увек позивају у сећање прошлост… Ок, ако вам је тако лакше.

Александар Вучић и Јоханес Хан ( фото : Лола Ђорђевић)

ШТО ПРЕ ДО СПОРАЗУМА

Европски комесар за проширење Јоханес Хан заложио се за постизање компромисног споразума Београда и Приштине до краја мандата актуелне Европске комисије, који истиче ове године.

Морамо да покушамо да направимо споразум што пре, јер ће се променити тим, губи се време, губи се замајац, подршка међу грађанима и државама чланицама — рекао је Хан. — Учестовао сам на различитим панелима са данашњим саговорницима, било је момената када смо били оптимистичнији него данас, али и даље сам захвалан на њиховој решености да се ради на решењу.

У ЧЕТИРИ ОКА

Председник Србије Александар Вучић састао се по подне у Минхену и с комесаром ЕУ за проширење и суседску политику Јоханесом Ханом у четири ока.

http://www.novosti.rs

 

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »