Пленковић: «Мирна реинтеграција» пример за Украјину и Грузију

Хрватски премијер Андреј Пленковић поновио је да би «искуство мирне реинтеграције» источне Славоније, Барање и западног Срема 1998. године могло да користи Украјини и Грузији, које су у ратовима са Русијом остале без делова своје територије.

Андреј Пленковић (архивска фотографија)

Сличне изјаве из Загреба у прошлости изазвале оштре реакције Москве, која сматра да «паралелне структуре домаће производње» иду на руку кијевској «ратној кампањи», уместо позива на обнову дијалога са Москвом кроз процес из Минска, наводи Хина.

Пленковић је на Минхенској безбедносној конференцији рекао да се искуство Украјине и Грузије може упоредити са Хрватском «чији су делови територије били окупирани од 1990. до 1998».

«Имали смо два решења: војно и дипломатско… Решење које се ослања на притисак и дипломатију резултирало је реинтеграцијом наше територије», рекао је Пленковић.

Хрватски премијер сматра да би тај модел могао да се примени на Украјину и Грузију које би, како је рекао, боље прошле да су биле чланице ЕУ и НАТО-а.

«Украјина и Грузија нису ни у ЕУ ни у НАТО и то компликује ситуацију. Да су биле, ситуација би била много другачија», сматра Пленковић.

Танјуг

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »