Кина одговорила Меркеловој «наше ракете ником не представљају претњу»

Кина је одбацила позив немачког канцелара Ангеле Меркел да се придружи Споразуму за контролу наоружања, јер би тиме била постављена непоштена ограничења кинској војсци.

Из бојазни од покретања трке у наоружању између Кине, Русије и САД након распада Споразума о нуклеарним ракетама средњег домета (ИНФ), Меркелова је данас упутила позив за постизање глобалног договора.

«Разоружање је нешто што се тиче свих нас и наравно да би нам било драго да се слични разговори не воде само између САД, Европе и Русије, већ и са Кином», рекла је Меркелова на Минхенској безбедносној конференцији.

Русија и САД потписале су 1987. године Споразум којим се забрањује производња пројектила домета између 500 и 5.500 километара.

У фебруару је почело шестомесечно повлачење САД из Споразума, уз образложење да Москва крши договор. Русија је негирала оптужбе.

Аналитичари наводе да сугестија Меркелове о учешћу Кине представља потенцијални излаз из пат позиције, јер би нови споразум могао да обухвати америчке забринутости од јачања војног потенцијала Кине и Русије.

Кинески дипломата Јан Ђијечи, који је данас говорио у Минхену, нагласио је да су њихови пројектили одбрамбене природе, преноси Танјуг.

«Кина развија своје капацитете строго у складу са својим одбрамбеним потребама и ником не представља претњу. Ми смо против мултилатерализације ИНФ», нагласио је Ђијечи.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »