Јевтић: Грађани Косова и Метохије немају разлога за славље

Због лошег стања економије, стања у друштву и можда најлошијих односа косовских лидера са ЕУ и САД, као и недостатка поверења у косовске институције, грађани Косова и Метохије немају посебног разлога за славље наводи за РТС Далибор Јевтић, министар за повратак и заједнице у оставци и потпредседник Српске листе.

Далибор Јевтић је гостујући у Јутарњем програму РТС-а навео да треба да се подвуче црта и види шта је протеклих година решено и шта тек треба да се реши.

«Уместо што косовски Албанци данас славе, треба да се подвуче црта, да се сви погледамо у очи и да кажемо шта је то што нисмо решили и шта је то што треба да буде решено» рекао је Јевтић.

Наводи да би главно питање за Међународну заједницу која је, како каже, подржала независност било – шта су до сада урадили и шта је то боље у односу на претходни период.

Додаје да је тренутак на међународној сцени повољнији сада него у било ком тренутку у прошлости за Србију и да би ово био добар моменат за тражење неког компромисног решења.

«Односи нису исти и другачији су у односу на период раније и ми такав моменат морамо да искористимо. Време не ради за нас и зато треба да се искористи овај повољан тренутак и тренутни политички положај Србије јер може да се деси да оно што сада можемо да добијемо као могуће компромисно решење касније можда и неће бити случај», наводи Јевтић.

Додаје да се код косовских лидера види нервоза.

«Платформа о дијалогу и одлука о таксама говори да они желе да купе време», оцењује Јевтић.

Наводи да САД И ЕУ притискају Приштину да укину таксе.

«Албанци пркосе таксама али јесте и покушај да се заузму позиције од стране Приштине пред оно што треба да буде наставак. У Вашингтону сам имао прилике да разговарам са свим оним људима који се баве питањем Косова иМетохије и чињеница је да су они заиста одлучни у захтеву да Приштина укине таксе», наводи Јевтић.

РТС

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »