Дачић на промоцији 13 држава које су повукле признање Косова „Србија се чува дипломатијом“

После 11 година од једнострано проглашене независности Косова, јасно је да је пројекат Приштине доживео потпуни пораз, јер без договора са Београдом нема решења тог питања и то је највећи допринос српске политике који смо дали у протеклом периоду, изјавио је шеф српске дипломатије Ивица Дачић.

Дачић је истакао да не зна шта Приштина данас слави и упитао шта су они урадили за 11 година.

„Јесу ли постали чланови УН, ОЕБС-а и других међународних организација, Савета Европе, Унеска, Интерпола? Колико им времена треба за тако нешто? Тај пројекат је осуђен на неуспех, зато је решење само у дијалогу“, нагласио је Дачић.

Он је, на промоцији 13 држава које су повукле признање Косова „Србија се чува дипломатијом“, на платоу испред општине Звездара, указао да је важно што је тема Косова и Метохије враћена на дневни ред важних светских форума и да је данас ситуација таква да се без компромиса не може доћи до трајног решења.

„Велика заслуга припада и земљама које су повукле признање, јер много је теже разговарати са земљама које су већ донеле одлуку о признању“, рекао је Дачић.

Подсетио је да су за време власти „која сада протестује“, Бориса Тадића и Вука Јеремића, 84 земље признале Косово, а да је, од када је он министар спољних послова, девет земаља признало, а 13 повукло признање.

„Али, то није довољно и ми ћемо са политиком повлачења признања наставити“, поручио је Дачић, који је и председник СПС.

На изложби „Србија се чува дипломатијом“, коју је организовала СПС, су фотографије земаља које су повукле признање Косова, са најважнијим информацијама.

Земље које су повукле признање су Сао Томе и Принципе, Суринам, Гвинеја Бисао, Бурунди, Либерија, Папуа Нова Гвинеја, Лесото, Комонвелт Доминика, Гренада, Унија Комора, Соломонска оствра, Република Палау и Мадагаскар.

Дачић је истакао да грађани не знају много о тим земљама и да је изложба добро подсећање зато што се управо јуче од Хашима Тачија у Минхену могло чути да они и даље говоре о 116 земаља које признају КиМ.

Он је подсетио да је приликом гласања у Интерполу, за пријем Косова у ту организацију гласало свега 74 чланица УН.

„То значи да је цела та творевина саткана на лажима и зато ћемо ми и даље наставити са политиком да упознајемо земље са чињеницама. Очекујем да ће следеће године цео овај плато бити испуњен паноима и да ће тај број врло брзо пасти испод половине чцланиве УН“, рекао је Дачић.

Упитан о најављеној петицији са потписима више хиљада Италијана, у којој се од Владе у Риму тражи поновно разматрање признања такозване државе Косово, Дачић каже да то није први случај, јер широм Европе има таквих петиција и додаје да има и земаља које су признале Косово, а нису успоставиле дипломатске односе, као што су Пољска, Перу и Египат.

Министар је навео да Приштина стално говори како је повлачење признања лаж и упитао, ако је то лаж, зашто су увели таксе и зашто нису примљени у Интерпол.

Додао је да је тешко водити политику повлачења признања јер Србија добија захтеве са Запада да престане са таквом политиком.

Извор: Танјуг

фото: Служба за информисање ГО СПС

The post Дачић на промоцији 13 држава које су повукле признање Косова „Србија се чува дипломатијом“ appeared first on Социјалистичка партија Србије.

Source: Социјалистичка партија Србије (http://www.sps.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »