«Бледи покушај Ђукановића да накнадном памећу и неистинама ублажи сопствено посрнуће»

Они који воде кампању покушаја дискредитације председника Мила Ђукановића, немају ниједан аргумент, саопштено је  из кабинета председника Црне Горе, одбацујући као неистину изјаву власника Атлас групе Душка Кнежевића да је Ђукановић формирао фирму како би учествовао у приватизацији болнице Мељине.

Намера да се у емисји „Укрштене ријечи“ у неким коментарима након тога створи медијска сензација, спомињем „постојања фирме“ Мила Ђукановића, која је основана само на папиру, без промета и правних радњи 2006.године у време кад он није обављао ни једну државну фанкцију, само доказује то што се иначе зна да они који воде кампању покушаја дискредитације Председника Црне Горе, немају ни један аргумент за своје нистините оптужбе. Наравно, апсолутна је измишљотина злонамерна најновија конструкција одбеглог тајкуна да је та „фирма“ формирана ради учешћа у приватизацији болнице Мељине, што није вредно коментара.

Такође, нетачне су тврдње које је саопштио уредник Дана Никола Марковић да је председник Ђукановић био 2006.године, у време када је напустио државне функције дужан да пријави постојање те фирме. Сходно тада важећем Закону о конфликту интереса који је ступио на снагу 30.јуна 2004.није био прописано да јавни функционер подноси извештај о имовини Комисији за спречавање конфликта интереса годину дана од престанка вршења функције како је то тврдио новинар Марковић. Формално оснивање те сада спин-фирме у сваком случају није доводило до промена у имовном стању њеног оснивача — саопштено је из кабинета Ђукановића.

У међувремену, уследила је реакција новинара Николе Марковића.

Бледи покушај Ђукановића да накнадном памећу и неистинама ублажи сопствено посрнуће само доказују тешку ситуацију у којој се он налази након све већег броја доказа о његовим незаконитим поступцима — саопштио је Марковић.

Саопштење његовог кабинета је неистинито из три разлога. Прво, нема спора да је Ђукановић био дужан да подноси извештаје о приходима и имовини након оснивања кипарске фирме, како то наводе из његовог кабинета, само што у њима није навео тачне податке.

Наиме, он је 2007. поднео четири извештаја о променама у имовини у току 2006.године у којој је купио акције спорне фирме. Ни у једном се не наводи да је власник кипарске компаније, већ у посебном извештају који подноси те године пријављује само црногорску фирму.

Друго, члан 20 Закона о конфликту интереса који је важио у том периоду јасно прописује обавезу јавног функционера да пријави акције и уделе у правним лицима, што он није учинио у случају кипарске компаније.

Треће, Ђукановић је намерно сакрио да је власник акција, јер у уговору који је склопио са фиктивним власником јасно стоји да „из њему познатих разлога“ не жели да у званичним документима буде наведен као власник акција кипарске фирме.

У том документу пише да је Ђукановић договорио да фиктивном власнику акција плати за те услуге,што показује да је свесно и намерно крио власништво над кипарском компанијом — истиче Марковић.

http://www.novosti.rs

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »