Вучић: Приштина прича, али не ради то што прича

Приштина „прича, али не ради оно што прича“, рекао је данас председник Србије Александар Вучић у Минхену и подсетио да је прошло 2.026 дана од потписивања Бриселског споразума, а да ЗСО није формирана и 102 дана од увођења нецивилизованих такси на српску робу.

На молбу Ишингера да каже шта то спречава Београд и Приштину да могу да славе успех 2019. године, попут Северне Македоније и Грчке, Вучић је рекао да мисли да је питање Косова, односа Београда и Приштине, много компликованије и теже од питања Северне Македоније и Грчке.

„Разни су писали о односима Београда и Приштине, прича се о људима, судбинама, о територијама, али није лако обухватити сва та питања…Али, једна ствар је свима нама битна – нема рата, то је најважније за све нас. Стабилност и мир је нешто што смо постигли, то је нешто што се не сме олако узети. Стално се плашим могућности да неко одмрзне тај тзв. замрзнути конфликт у процесу дијалога који је у пат позицији“, рекао је Вучић.

Србија даје све од себе да се постигне компромисно решење, стварно то чинимо, поручио је Вучић.

Вучић наводи да је Србија испунила све обавезе из Бриселског споразума, те да није повукла ниједан унилатерални потез који би могао да изазове проблеме и који би проузроковао нестабилност.

„Зашто смо сад у пат позицији? Данас је 2.026 дана од усвајања Бриселског споразума, он има 15 тачака, од 7 – 15 су биле обавезе Србије, 100 одсто тога смо испунили – учествовали на локалним изборима, добили су позивни број, решили смо питање правосуђа, полиције. Они су имали само једну – ЗСО и данас је 2.026 дана да нису испунили ништа“, рекао је Вучић.

Нису успели са укључивањем у Унеско и Интерпол, па су онда наметнули нецивилизоване таксе против Србије иако су усвојили сва правила Цефта.

„Сада је 102 дана од наметања тих такси, упркос међународном притиску, ЕУ, Русије, Кине, САД – они нису решили то питање, врло су тврдоглави и увек кажу – урадићемо то кад признају независност Косова“, навео је Вучић.

Шта се десило, запитао је – Србија није реаговала, нисмо наметали реципрочне мере, али се суочавамо са новом палтформом коју је усвојила тзв. косовска влада, платформу која је против дијалога. Тај документ, наводи, прецизира да Косово треба да чува територијални интегритет који је неповредив, неотуђив и нераздвојив и истовремено Србија треба да призна независност Косова и штавише да се сагласи са формирањем трибунала за Србе.

„Следи моје питање – кад кажу да смо ближи споразуму, ја онда кажем – Приштина прича, али не ради оно што прича. Зашто је потребна Србија у дијалогу кад само чекају наш потпис, ако ће да добију све, а ми да изгубимо све. Да ли мислите да ће тако да се деси? Па, неће“, поручио је Вучић.

Србија је посвећена, врло озбиљна и одговорна – када кажемо да ћемо нешто да урадимо , то и урадимо.

Подсетио је на своју последњу посету Косову и Метохији и рекао да су му то била најтежа два дана у животу, јер су му тамо звиждали и скоро га напали, али и да је имао храбрости да свом народу каже да је мир постао најважније питање за Србију.

Поновио је да је Србија економски стабилна, са стопом привредног раста од 4,4 одсто, уз смањен јавни дуг, мању незапосленост… и истакао да је оно што све то може да угрози, управо однос са Приштином.

„Учинићемо све што је до нас да се постигне компромисно решење, које неће бити једнострана капитулација Србије“, нагласио је председник Вучић.

Вучић је поручио да, ако Приштина жели да настави дијалог, Београд стоји на располагању, не само ЕУ, већ и Албанцима и Србима, јер је најважније питање – начин на који ћемо развити односе Срба и Албаније.

То је, каже, оно што је поновио Тачију 100 пута – да је Београд спреман да настави дијалог и да чека Приштину.

„Чуо сам обећање на десетине пута до сада да ће повући таксе. То се није десило. Нисам оптимиста, али уколико радимо сви заједно, марљиво и озбиљно, не одбацујем могућност да ћемо доћи до компромиса. Међутим, данас се налазимо веома далеко“, рекао је Вучић.

 

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк


Source: Српска напредна странка (https://www.sns.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »