Више од 200 000 људи на улицама Барселоне

Више од 200.000 људи окупило се у Барселони протестујући због суђења групи од 12 бивших каталонских сепаратистичких званичника, оптужених за покушај сецеције покрајине Каталоније од Шпаније у октобру 2017. године.

Према наводима полиције окупило се више од 200.000 људи, мада организатори протеста наводе да их има 500.000, јавила је агенција Франс прес.

Демонстранти носе заставе Каталоније, као и натписе «Слобода за политичке затворенике».

Оптуженима, којима је ове недеље почело суђење, прете казне од седам до 25 година затвора због одржавања забрањеног референдума о отцепљењу 1. октобра 2017. Суђење би требало да траје најмање три месеца, а пресуда неће бити изречена пре јула.

У Каталонији је у октобру 2017. одржан референдум о независности упркос противљењу централних власти у Мадриду. Потом је каталонски парламент прогласио независност.

Влада тадашњег шпанског премијера Маријана Рахоја је као реакцију, суспендовала аутономију Каталоније, сменила њену владу, распустила парламент и увела директну управу Мадрида у том региону.

У међувремену је из Шпаније у Белгију побегао тадашњи лидер те покрајине Карлес Пућдемон, којем прети хашпење ако се врати у земљу.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »