Лавров: Потенцијал сарадње Русије и ЕУ се не користи

ЕУ је дозволила да буде увучена у бесмислену конфронтацију са Русијом, изјавио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров на 55. Минхенској конференцији о безбедности, додајући да се потенцијал сарадње Русије и ЕУ не користи.

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров (Фото: Лола Ђорђевић)

Лавров каже да су у исто време Европљани допустили да буду увучени у бесмислено супарништво са Русијом, које прати губитак од више милијарди евра због наметнутих санкција са друге стране океана.

Каже да свет наставља убрзано да се мења.

«Који је резултат тога? Јединствена Европа није изграђена. Основни проблеми свих нас — од коначног искорењивања тероризма до осигурања снажног економског раста — нису добили адекватне одговоре», рекао је Лавров.

Руски министар је нагласио да у практичном плану ЕУ више нема монопол на општерегионални дневни ред.

«Врши се прерасподела равнотеже снага на огромном евроазијском простору, пре свега у корист нових центара у Азијско-пацифичком региону», објаснио је он.

Осим тога, неодвојиви део геополитичког простора је постао Евроазијски економски савез, додао је руски министар.

Он је казао да је Русија, без обзира на многобројне спекулације, заинтересована да ЕУ буде јака, самостална и отворена, пренео је Спутњик.

«Као што је нагласио председник Владимир Путин, тежња ЕУ ка независности у сфери одбране и безбедности је природна и у целини позитивна, са тачке гледишта јачања биполарног света», нагласио је руски министар.

«Колико ће ЕУ бити дозвољено да то уради — то је друго питање», додао је Лавров.

Он је навео да је стратешка аутономија ЕУ у сфери безбедности тешко изводљива без нормализације односа са Русијом.

«Реалност 21. века диктира потребу одустајања од колонијалног размишљања и филозофије ‘гвоздене завесе‘ и ‘санитарних коридора‘. Заједничкој европској кући је потребан капитални ремонт. Задатак пред свима нама је заиста велики и може се решити само заједничким снагама», поручио је Лавров.

У говору руски министар се дотакао и наводног мешања званичне Москве у промену имена Македоније.

«Оптужили су нас да се мешамо у проблеме промене имена Македоније, али нам нису били предложени никакви докази», нагласио је Лавров.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »