Састанак два накближа савезника у Сочију: «мало скијања, више политичких разговора»

Председници Русије и Белорусије Владимир Путин и Александар Лукашенко посветиће три дана, од среде до петка, разговорима о економским и другим односима две суседне државе и два најближа савезника. Организатори су направили комбинацију «мало скијања, више политичких разговора», а расправљаће се о спорним питањима која изазивају варнице у Москви и Минску.

За Белорусију су ови преговори веома важни јер око пола њеног извоза иде у Русију, која је и велики кредитор Белорусије. Путин је похвалио Беолорусију да дисциплиновано извршава своје обавезе.

Лукашенко је говорио о томе да постоје сви услови да се грађанима две земље нуди квалитетна храна и тако је индиректно одговорио оним руским контролним службама које имају примедбе на храну која стиже из Белорусије.

 Ми никада нећемо Русима слати лошу вотку и лошу закуску. Ви то морате да запамтите — казао је Лукашенко.

Ту изјаву цитирали су скоро сви московски медији зато што су минулих месеци била све чешћа међусобна оптуживања Москве и Минска око економских односа.

Недавно је руски премијер Дмитриј Медведев поново ушао у клинч са председником Белорусије Александром Лукашенком, а овај пут је био разлог нелојална конкуренција произвођача белоруских лифтова!

Наиме, фабрика лифтова у Подмосковљу се жалила Медведеву да конкуренција из Белорусије има велику подршку државе и да је то разлог што им отимају тржиште.

Лукашенко ће о сличним проблемима разговарати на састанку са Путином. И у Минску имају свој списак примедаба којима доказују да се у Москви не понашају у складу са принципима заједничкиг тржишта.

Крајем прошле године у фабрици пољопривредних машина у Гомељу Лукашенко је критиковао Русију да не испуњава обавезе које је преузела као чланица Евроазијског економског савеза и да спроводи нелојалну конкуренцију.

Иначе, Русију и Белорусију веже савезни договор а осим тога обе земље су чланице Евроазијског економског савеза у који још улазе Казахстан, Јерменија и Киргизија. Сви спорови међу Москвом и Минском одражавају се и на слабљење Евроазијског економског савеза.

СКИЈАЊЕ

Двојица председника који су познати и као спортисти, у паузама преговора скијали су се на олимпијским теренима у близини Сочија.

 

Б. ВЛАХОВИЋ

http://www.novosti.rs/

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »