«Република Македонија» иде у историју: прва табла са новим именом постављена је на граничном прелазу Богородица

Власти у Скопљу и Атини информисалe су генералног секретара ОУН Антонија Гутереса да је ступио на снагу Преспански споразум који регулише све спорове између Грчке и Северне Македоније, укључујући и ново уставно име државе — Република Северна Македонија.

Из Владе Зорана Заева је објављен план практичне примене преименовања државе Република Северна Македонија извршавањем обавеза на основама билатералног споразума са Грчком потписаним у Преспи.

Већ у среду је у држави са новим именом, почела замена саобраћајних знакова и табли, а прва табла «Републике Северне Македоније» постављена је на граничном прелазу Богородица.

Планом је предвиђено да промена свих табли на централном и локалном нивоу, треба да буде завршена у року од четири месеца.

Све институције да изврше промену свих дигиталних записа (логоа, меморандума, електронских комуникација, веб-страна) у року од три дана, све институције треба адекватно да измене меморандуме, штампане материјале, фасцикле, у року од две недеље, а Министарство спољних послова да замени печате и штамбиље у року од две недеље — прецизира се у саопштењу Владе.

Министарство унутрашњих послова (МУП) треба да почне са издавањем нових регистарских таблица, у року од четири месеца. У међувремену, као прелазно решење, МУП ће обезбедити налепнице са ознаком НМК за регистарске таблице возила.

Издавање нових пасоша, најављено је, треба да започне крајем године. У том прелазном периоду, «МУП ће при уласку или изласку из Републике Северне Македоније, у постојеће и новоиздате путне исправе стављати печат који ће објаснити да путна исправа припада Републици Северној Македонији».

Прве нове банкноте са новим именом могле би да буду урађене почетком 2020. године.

У року од пола године, планом је предвиђено да треба да се направи преглед и ревизија статуса споменика, јавних зграда и инфраструктуре и уколико се односе на античку хеленску историју и цивилизацију као део историјског наслеђа Грчке, да се предузму адекватне корективне мере и активности.

ГРУЕВСКИ: ЏАФЕРИ КАО ПРЕДСЕДНИК

Бивши македонски премијер Никола Груевски, који је добио азил у Мађарској, каже да ће, због изборног тајминга, актуелни председник парламента, Албанац Таљат Џафери накратко бити председник Македоније.

Таљат Џафери

Груевски није искључио могућност да је то резултат договора владајуће СДСМ и партије Албанаца ДУИ да би, како каже, у том вакууму Џафери као вршилац дужности шефа државе потписао све оне законе које одлазећи председник Ђорђе Иванов није потписао.

Мандат Иванова завршава се 12. маја, а други круг председничких избора заказан је за 5. мај.

У НАТО ДО ПРОЛЕЋА 2020.

Македонија би могла да постане пуноправна чланица НАТО до пролећа 2020. године, мада ће Алијанса покушати што више да убрза процес, речено је у среду у седишту Алијансе у Бриселу

М. СТАНЧИЋ

http://www.novosti.rs

 

 

 

 

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »