Милован Дрецун: Америка може да дисциплинује и Тачија и Харадинаја, већ је упутила јасан сигнал да жели коначни договор око Косова

Председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун верује да ће се наћи начин да се укину таксе које је Приштина увела за српску робу, и истиче да косовски председник и премијер морају да нађу «излазну стратегију» из ситуације у коју су сами себе довели како не би остали без подршке «спонзора косовске независности».

Дрецун је, гостујући јутрос на Радио телевизије Србије, рекао да поруке из Вашингтона и Брисела указују да је Приштина проблем и препрека за наставак разговора на којем Београд инсистира јер је то начин да се заштите Срби на Косову.

Према његовим речима, премијер Косова Рамуш Харадинај успео је да одложи разговоре Приштине и Београда и да се додатно позиционира у екстреминијем делу бирачког тела Албанаца на Косову, али је прешао границу коју је смео, док ће председник Косова Хашим Тачи вероватно више профитирати у политичком смислу «као поузданији партнер Америке».

Дрецун је рекао да је Америка упутила јасан сигнал да жели коначни договор око Косова и да не прихвата да договор буде заснован на једностраним максималистичким захтевима Приштине.

«Приштина очигледно не може да реализује такве своје циљеве већ ће морати да се договара са Београдом», оценио је Дрецун.

Према његовим речима, притисак да се укину таксе и упозорење НАТО да Косовске безбедносне снаге не могу улазити на север Косова без дозволе Кфора, значе «припрему терена» за наставак разговора Београда и Приштине.

«Америка може да дисциплинује и Тачија и Харадинаја», оценио је Дрецун.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »