Историјски и Војни музеј поводом Сретења отварају бесплатно своја врата

Историјски музеј Србије и ове године ће поводом прославе Дана државности, али и 56 рођендана, свим грађанима омогућити да бесплатно виде музејску поставку.

У изложбеном простору Музеја на Тргу Николе Пашића посетиоци ће видети велику мултимедијалну изложбу «Крај Великог рата 1917-1918» употпуњену тематским изложбама «Ђорђе Чарапић Фусек, секретар Канцеларије кралкевских ордена — Живот и дело» и «Знамења Првог светског рата из збирке Историјског музеја Србије», као и недавно отворену гостујућу изложбу Центра за примењену историју «Спасавање Србије: америчка мисија и епидемија тифуса у Србији 1915».

Историјски музеј Србије на тај начин ће и ове године узети учешће у прослави Дана државности и омогућити индивидуалним посетиоцима бесплатан улаз у петак и суботу као и у среду 20. фебруара, када се обележава 56. година од оснивања Музеја, наведено је из те установе културе.

У суботу 16. и среду 20. фебруара неће бити одржана стручна вођења кроз изложбу «Крај Великог рата 1917-1918», док у недељу 17. фебруара Музеј неће радити.

Грађани ће, како је раније најавјено, тим поводом моћи бесплатно да посете и Војни музеј као и Музеј Југославије.

Војни музеј

Експонат из Војног музеја (Фото: Лола Ђорђевић)

Иако је уредбом кнеза Милана Обреновића основан 10. августа 1878. године, музеј је отворен за јавност тек 1904. године у малој октоугаоној згради, над Римским бунаром, у Горњем граду.

Пошто је страдао у Првом светском рату, музеј је поново отворен 2. априла 1937. године у две зграде и једној бараци у Горњем граду Београдске тврђаве. Током Другог светског рата музејска збирка је остала у Београду, а Немци су однели неке веома ретке и драгоцене предмете.

Крајем 1944. године музеј је поново почео с радом. У реновираној згради бившег Војногеографског института отворена је 20. октобра 1961. године нова поставка музеја, која представља војну историју југословенских народа од досељавања на Балкан до XX века. Ова изложба је, с мањим изменама, сачуван до данас.

У збиркама Војног музеја налазе се: оружје, униформе, заставе, одликовања, архивска документа, уметничка дела, фотографије, макете и друго. Осим у згради Војног музеја, део поставке налази се и на отвореном простору.

Експонат из Војног музеја (Фото: Лола Ђорђевић)

Дан државности се обележава у знак сећања на 15. фебруар 1804. када је у Орашцу почео Први српски устанак за ослободење од Турака, као и на исти дан 1835. године, када је проглашењем првог српског Устава означен и почетак савремене државности.

Празник је уведен одлуком Скупштине Србије 2001. године, а од 2012. празнује се 15. и 16. фебруара.

 

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »