Бењамин Нетанјаху: Рат са Ираном је заједнички интерес Израела и арапских земаља

Израелски премијер Бењамин Нетанјаху изјавио је данас да планира да сарађује са арапским земљама на конференцији о Блиском истоку у Варшави која се одржава под покровитељством САД, како би се фокусирали на „заједнички интерес рата са Ираном“.

Премьер-министр Израиля Биньямин Нетаниягу

Нетанјаху је то рекао новинарима после састанка са министром спољних послова Оманом Јусуфом бин Алавијем на маргинама конференције, преноси АП.

Израелски премијер је рекао да је састанак значајан јер је реч о ретком, отвореном окупљању са представницима арапских земаља, „који су заједно за истим столом са Израелом како би напредовали у заједничком интересу рата са Ираном“, пренео је АП.

С друге стране, Иран је конференцију у Варшави назвао покушајем САД да „демонизују“ улогу земље на Блиском истоку и да поткопају Савет безбедности УН.

У такозваном „нон пејперу“, који је објавила иранска Влада, оцењује су да су „злонамерне намере“ администрације америчког председника Доналда Трампа за министарски састанак јасне, иако је високо позиционирани представник Пољске уверио Техеран да скуп није усмерен против Ирана.

АП наводи да се у документу, који је агенцији доставила иранска мисија у УН, наводи да ће „циљеви и пристрасна агенда“ састанка највероватније довести до ескалације „неповерења, хаоса, криза и сукоба у региону, који већ дубоко пати због вишеструких трагичних катастрофа“.

Конференција у Варшави, званично названа Министарски програм за промоцију будућности мира и безбедности на Блиском истоку, укључиће представнике из најмање 10 арапских држава, пренео је Танјуг.

Нетанјаху је једини шеф Владе који ће присуствовати конференцији са 60 других држава које шаљу своје представнике на министарском или нивоу заменика министра.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »