Столтенберг о ракетама: НАТО ће морати да одговори ако Русија не испуни захтеве

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг упозорио је да ће Алијанса бити принуђена да одговори у случају да Русија за шест месеци не испуни услове у складу са Споразумом о ракетама малог и средњег домета.

Јенс Столтенберг (фото: Лола Ђорђевић)

„Алијанса већ неко време анализира последице након објаве да је Русија развила нову ракету. Наставићемо са радом да бисмо пронашли најбоље решење када је реч о контроли наоружања, како би се очувао Споразум. Међутим, једини пут је да Русија поново почне да га поштује“, истакао је.

Столтенберг је такође рекао да је НАТО спреман да настави дијалог са Русијом по питању Споразума како у оквиру Савета Русија-НАТО, тако и на билатералном нивоу.

„Рачунам на то да ће ова тема бити размотрена и на Минхенској конференцији о безбедности, јер се тиче свих савезника, али и других земаља“, указао је Столтенберг и додао да се НАТО спрема и за сценарио у случају тоталног гашења Споразума.

Додао је и да Алијанса настоји да прорачуна све могуће последице ако до таквог сценарија уопште и дође, али да у овом тренутку нема намеру да распоређује нове нуклеарне ракете на тлу Европе.

Спутњик

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »