Тајани: Моје речи о италијанској Истри и Далмацији су погрешно схваћене

Председник Европског парламента Антонио Тајани изразио је жаљење ако су његове речи о «италијанској Истри и Далмацији» погрешно схваћене.
«Мени је жао ако су моје речи криво протумачене, нисам хтео никога да увредим, само сам хтео да пошаљем поруку да оно што се тада догодило да се никада не понови,» рекао је Тајани на почетку пленарне седнице ЕП у Стразбуру, преноси Н1 Загреб.

«Својим присуством хтео сам да подсетим на хиљаде жртава Италијана, али и Хрвата и Словенаца. У свом сам говору хтео да истакнем пут мира и помирења измеду Италијана, Хрвата и Словенаца, говорио сам о италијанској Истри и Далмацији, али то нипошто не значи присвајање територија, говорили смо о Италијанима, њиховим унуцима и синовима који су били присутни на тој церемонији», рекао је Тајани.

Он је додао да су три народа били непријатељи у прошлости, данас су пријатељи што показује да је ЕУ успешан пројект.

Посланица ЕП Ружа Томашић тражила је да јасније појасни своје изјаве и више се огради «јер су Хрвати осетили страхоте фашистицког режима», а његов говор је пробудио «мучне успомене на фашизам, прогон, убиства, наметање италијанског језика и културе хрватском народу».

Тајани је одговорио да није хтео да намеће италијански језик, већ да се само осврнуо на ситуацију са јамама, као и да сматра да је већ објаснио оно што је рекао и најоштрије «осудио све хороре прошлог века», преноси Танјуг.

Тајани је у недељу на церемонији обележавања Дана сећања код Трста Истру и Далмацију назвао италијанским, што је изазвало најоштрије реакције словеначког и хрватског државног врха.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »