Сијарто назвао «лицемерјем» Помпеове критике на рачун Русије

Мађарски министар спољних послова Петер Сијарто је на конференцији за новинаре са америчким државним секретаром Мајком Помпеом назвао лицемерјем критике западних земаља упућеним Русији.

Током брифинга Помпео је говорио о значајном повећању утицаја Русије на међународној сцени, и додао да жели сачувати јединство НАТО савезника. Осим тога, он је нагласио да руска страна «не дели жељу за слободом».

«Не можемо да дозволимо Путину да сеје поделу између пријатеља НАТО-а. Мађарска из своје историје зна да ауторитарна Русија никада неће бити пријатељ слободи и суверенитету мањих земаља», рекао је државни секретар САД.

Као одговор на ову изјаву, Сијарто је нагласио да сарадња са Москвом неће спречити Будимпешту да буде поуздан савезник  Сједињеним Државама и НАТО. Истовремено, он је навео примере лицемерја Запада у односу на Русију.

«Што се тиче Русије, рекао сам државном секретару шта мислим о томе — ово је огромно лицемерје и некоректност у политичкој арени Европе. Нису мађарске енергетске компаније те које учествују у изградњи » Северног тока 2 «заједно са Гаспромом. На Међународном екомском форуму у Санкт Петрбургу није позван мађарски, већ француски председник.И нису шефови мађарских енергетских компанија, већ лидери највећих западних корпорација седели на позорници поред Путина «,  нагласио је Сииарто.

Поред тога, мађарски министар иностраних послова позвао је на процену обима трговине између европских земаља и Русије, како би потврдио да Будимпешта нема најближих веза са Москвом.

«Погледајте податке о трговини између западноевропских земаља и Русије. Ми смо, рецимо, довољно јаки да нас заступате као да имамо блиске везе са Русијом», рекао је Сијарто.

 

 

 

 

 

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »