Америка нуди Пољској «двојну демократију»

Вашингтон је Варшави дао још једнан «предлог који се не може одбити», након одлуке да земљи нанесе двојни удар уз храбре слогане о партнерству.

Лист Rzeczpospolita у уторак, 12. фебруара, наводећи извор у дипломатским круговима извештава се да су пољске власти добиле веома двосмислену понуду од «прекоморских партнера» — да Варшава лично оконча сарадњу са Кином и Ираном. У замену, Вашингтон ће љубазно пружити Пољској одличне циљеве за руске одбрамбене системе — америчке војне базе.

Истовремено, у листу се истиче да је за земљу такав предлог «изазов», с обзиром на планове Варшаве да Кина инвестира у инфраструктуру. Штавише, Министарство спољних послова Пољске дуго је покушавало да не интервенише у сукобу са Ираном, док у Вашингтону чак не крију чињеницу да планирају да користе Варшавску конференцију како би повећали притисак на Техеран.

Ова «светла перспектива» се ту не завршава, јер ако Варшаву предводи Вашингтон, то ће угрозити односе са Немачком, Француском и другим земљама ЕУ, који су се тек почели да поправљају након скандала са пољском правосудном реформом.

И као «награда» за читав низ проблема, Пољска ће добити нове америчке војне базе.

«Сједињене Државе раде на побољшању предлога проширњеа свог војног присуства», рекао је извор.

Тако, поред утицаја на економију и спољну политику, Варшава ће добити и додатну прилику да постане мета за руске одбрамбене системе, који су, као што је више пута речено у Москви, усмерени на објекте који представљају потенцијалну претњу безбедности Руске Федерације.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »