Абе одбио да објави шта је разговарао са Путином током састанка један на један

Преговори лидера Јапана и Русије, које они воде лицем у лице, не могу се објавити «овде и сада», јер ће то поткопати поверење између њих, рекао је јапански премијер Шинзо Абе говорећи пред буџетским одбором парламента.
© РИА Невс / Алексеј Друзхинин
На саслушању пред Буџетским одбором опозициони посланик, бивши министар спољних послова Јапана Казуја Окада је поставио питање  да ли би било могуће «касније погледати белешке преводиоца»  настале на састанцима Тет-А-Тет премијера Абеа и председника Путина.
«Постоји транскрипти преводиоца, он је запослен у Министарству спољних послова, и наравно, то су званични документи. Они се могу видети касније, али пошто су ово разговори само нас двојице, биће потребно много времена да се одлучи како да се опходи са њиховом тајношћу и колико година ће они бити «закључани». То су разговори са самим председником Путином и, наравно, они морају остати чисти, тако да ако им сада дате публицитет, следећи пут ни он, ни ја не можемо да говоримо искрено «, рекао је Абе  додајући:
«Морам да размислим о критеријумима за њихово објављивање. Генерално, зашто постоје ти разговори Тет-А-Тет? Зато јер постоје ствари које се не могу рећи пред великим бројем људи. Нама је било тешко  доћи до те фазе разговора, какав је сам формат. Сматрам да је разговор вођен у том формату јако важан и тако се треба према њему односити»

Односи Русије и Јапана годинама су у сенци одсуства мировног споразума. Јапан претендује на острва Кунашир, Шикотан, Итуруп и Хабомај, позивајући се на билатерални Трактат о трговини и границама из 1855. године. Токио је враћање тих острва поставио као услов за закључивање мировног споразума с Руском Федерацијом, који након Другог светског рата није био потписан. СССР и Јапан су 1956. године потписали заједничку декларацију. Совјетски Савез се надао да ће ова декларација окончати спор, али је Јапан сматрао да је документ само део решења проблема, не одустајући од претензија на сва острва. Каснији преговори нису ничим резултирали и мировни споразум након Другог светског рата никада није ни потписан.

Став Москве заснива се на томе да су јужни Курили ушли у састав Совјетског Савеза након Другог светског рата и да руски суверенитет над њима, који има одговарајуће међународно-правно утемељење, није упитан.

У Сингапуру је у новембру 2018. одржан састанак на највишем нивоу на коме су учествовали председник Русије Владимир Путин и јапански премијер Шинзо Абе. Након састанка јапански премијер је изјавио да су се стране договориле да убрзају процес преговора о мировном споразуму заснованом на Заједничкој совјетско-јапанској декларацији из 1956. године.

То је озбиљан уступак Јапана, јер је до сада његов званични став био захтев за враћањем четири острва Кунашир, Итуруп, Шикотан, Хабомаи и тек након тога закључење мировног споразума.

Преговори су закомпликовани и због чињенице да Токио подржава антируске санкције

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »