Председник Европског парламента без извињења Хрватској и Словенији

Представник кабинета председника Европског парламента Антонија Тајанија изјавио је данас да његова изјава, да су Истра и Далмација италијански, није добро интерпретирана, да није мислио ништа лоше и да се неће извинити због ње, преноси Танјуг.

„Он никада није рекао да су Истра и Далмација део Италије. Било би лудо то тврдити. Истра и Далмација су Хрватска“, речено је сајту „Индекс“ у Тајанијевом кабинету.

Тајани је у недељу присуствовао церемонији поводом Дана сећања у околини Трста и одржао говор током којег је узвикнуо: „Живео Трст, живела италијанска Истра, живела италијанска Далмација!“, што је изазвало бројне реакције у Хрватској и Словенији.

Из Тајанијевог кабинета су поручили да је он говорио у историјском контексту.

„То је препознавање историје и важно је да сви знају историју како не бисмо старе грешке понављали у будућности. Није коректно рећи да је Тајани икога оптуживао или правио поделе, он је комеморирао жртве италијанске стране, али и све жртве тог несрећног периода“, речено је у кабинету, уз коментар да су свесни да су Истра и Далмација сада део Хрватске и да је Тајани говорио о „оном времену“.

„Комеморисали смо то време у којем се то догодило. Говорио је о том ратном времену у којему су људи убијени и у којем су многи Италијани избегли из Далмације. Рат је лош за све. Тајани није говорио о садашњости, па он је гласао да Хрватска уђе у ЕУ“, речено је у кабинету.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »