Звезде траже измештање Евровизије из Израела

Вивијен Вествуд, Питер Гебријел и Вулф Алис само су неки од педесет уметника који траже да се такмичење за песму Евровизије измести из Израела.

Уметници су написали отворено писмо у ком захтевају од ББЦ да од организатора тражи да измести такмичење.

«Евровизија можда представља лаку забаву, али није изузета из оквира људских права», написали су уметници.

ББЦ је у одговору навео да не сматра одговарајућим потезом да «користи учестовање ББЦ у политичке сврхе».

Такмичење треба да се одржи у мају у Тел Авиву, како је израелска певачица Нета победила прошле године. Земља победника је по правилу домаћин следеће године.

Ипак, група уметника тврди да Евровизија «која тврди да промовише разноликост и инклузију, очигледно има неких шупљина» с обзиром на израелску окупацију Западне обале, Источног Јерусалима и Голанске висоравни.

«Не можемо да игноришемо системско насиље Израела над људским правима Палестинаца», наводи се у њиховом писму.

«ББЦ је у обавези због сопствене повеље ‘шампиона у слободи изражавања’. Требало би да поступа по сопственим принципима и притисне Евровизију да промени место одржавања и премјести такмичење у државу у којој се људима не угрожава слобода.»

Писмо је послато недељу дана пре емисије Евровизија: Ви одлучите, током које Британци бирају овогодишњег представника за такмичење.

«За сваког савесног уметника, ово би био частан чин», наводи се у писму.

«Они и ББЦ би у обзир требало да узму чињеницу да ви одлучите није принцип који се примењује на Палестинце, који не могу да ‘одлуче’ да склоне израелске војне снаге и живе у слободи.»

ББЦ истиче да Евровизија «није политички догађај и да не подржава слање било каквих политичких порука».

У изјави се наводи: «Такмичење је увек подржавало вредности пријатељства, инклузије, толеранције и различитости и сматрамо да не би било прикладно користити учешће ББЦ у политичке сврхе.»

«Због тога ћемо учествовати у овогодишњем догађају. Земља домаћин је обавезана правилима такмичења.»

Европска радиодифузна унија, која је организатор такмичења, такође се позива на «неполитичку природу догађаја» и истиче да се прирпеме у Тел Авиву «увелико у току».

Многи уметници који потписују писмо су и раније позивали на бојкот Израела, критикујући музичаре попут Ника Кејва, Рејдиохеда и Лане Дел Реј због организовања концерата тамо.

Њихова кампања је уследила након захтева из септембра, када су уметници из читаве Европе тражили да се Евровизија премести.

То је организовао покрет под називом Бојкот, Лишавање и Санкције (БДС), који позива на потпуни бојкот Израела због односа према Палестинцима.

Израел тврди да се БДС противи самом постојању Израела и да се води антисемитизмом.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »