Вучић: Сарадњу са Републиком Српском ужурбано и охрабрујуће настављамо

Радови на изградњи аутопута Београд – Бијељина, преко Кузмина, требало би да буду отворени средином јуна или до краја тог месеца, најавио је председник Србије Александар Вучић после састанка са председавајућим Председништва БиХ Милорадом Додиком, са којим је, каже, разговарао о инфраструктурним пројектима.

„Заједно ћемо да отворимо радове током касног пролећа или раног лета на изградњи аутопута којим ћемо спојити Бијељину преко Кузмина са аутопутем Београд Загреб и тако ћемо имати аутопут Београд – Бијељина“, рекао је Вучић.

Додао је да ће БиХ радити даље аутопут према Брчком и Добоју и даље већ имају аутопут према Бањалуци.

„Надам се да ће БиХ продужити тај аутопут даље од Брчког до Тузле и Сарајева, ако је то путања коју су изабрали“, рекао је Вучић.

Истакао је да је то веома снажан подстицај односа Србије и Републике Српске за ближу сарадњу људи и промет робе и услуга, као и да је то од великог економског значаја.

Према његовим речима, до 1. јуна Србија ће завршити пројектну документацију за тај део и на томе се увелико ради.

Вучић је изразио очекивање да ће средином јуна или до краја јуна заједно са Додиком отворити радове на том аутопуту.

Додао је Вучић да је Србија преузела на себе да изгради мост преко Саве, чија је вредност око 100 милиона евра.

„Ми ћемо га брзо изградити, то је део поклона нашем народу у Српској и БиХ“, казао је Вучић.

Вучић је приметио да БиХ, пре свега због политичких односа, није лако да привуку инвеститоре и истакао да се са Додиком договорио да се настави програм који се односи на помоћ младим предузетницима, до 35 година, у РС.

Не само да ће програм, бити настављен, већ ће Србија уместо досадашњих 500.000 евра, издвојити милион евра, за подршку младим привредницима, док ће РС и даље издвајати пола милиона евра.

„Желимо да наставимо програм, да он да добре резултате у развоју предузетничког духа“, подвукао је Вучић.

Такође, договорено је и да Србија значајно субвенционише инвестиције из Србије и друге стране инвестиције на територију Републике Српске, наравно у складу са законом и прописима Србије, БиХ и РС.

„Желимо напредак економије, што више радних места, да наши људи раде, да се концентришу на рад и напредак“, указао је председник Србије.

Такође, навео је да ће Србија кроз још један програм да учествује у развоју општина у РС, којима ће помоћи у развоју кроз подршку за реконструкцију, реновирање и изградњу болница, домова здравља, вртића, школа…

Како је рекао, ако такав интерес покажу и општине у Федерацији БиХ, Србија је спремна да помогне.

Вучић је пренео да је Додика, такође, упознао са свим оним што се дешава у Србији, а посебно у односима Београда и Приштине, када је реч о укидању или неукидању таксе које је Приштина увела против Србије и српског народа на Косову и Метохији, као и потенцијалном наставку дијалога.

Каже да је од Додика добио све неопходне информације о Босни и Херцеговини, као и о Републици Српској будући да је он српски члан Председништва.

„Ми смо разговарали о сарадњи Србије и РС. Ми ту сарадњу не прекидамо већ је ужурбано и охрабрујуће брзо настављамо“, рекао је Вучић.

Председник је истакао да је трговинска размена Србије и БиХ лане достигла врхунац – готово 1,9 милијарди евра, а ближимо се цифри од 2 милијарде евра, те додао да верује да је Србија већ данас први спољнотрговински партнер БиХ, уз Немачку, а свакако први из региона.

 

Меморијал у Доњој Градини залог за будућност

Председник Србије Александар Вучић разговарао је данас са председавајућим Председништва БиХ Милорадом Додиком и о заједничкој изградњи Меморијалног центра Доња Градина Јасеновац, у чију ће изградњу, како је рекао, Србија уложити 75 одсто, а РС 25 процената.

То ће, како је рекао, бити један огроман, величанствен пројекат који ће говорити о нашој прошлости и мучеништву Срба, али и других народа, пре свега, Јевреја и Рома.

„Мислим да је то залог за будућност, да нам се такве ствари никад не понове“, рекао је Вучић.

 

Извињавам се, молићу кабинет Заева да даје наша саопштења

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да бившег македонског премијера Николу Груевског није видео последње три године, а камоли пред његово бекство из земље, а да се са новим лидером ВМРО-ДПМНЕ јесте састајао и да у томе нема ничег спорног.

На питање како коментарише сталне шпекулације о његовој наводној умешаности у случај Груевски и његов бег из земље, а поводом тога што је Н1. би прво објавио да је Зоран Заев рекао да се бивши македонски премијер Никола Груевски пре бекства састао са Вучићем и Орбаном, а потом је дата исправка да то није био Груевски, већ његов страначки наследник Мицкоски, Вучић каже:

„Што би рекао Милорад (Додик), изгледа да су се сви, као да има нека рука која то покреће, а ја не мислим да има и не верујем у неке завереничке теорије, али као да су се јавили сви могући који треба за нешто да оптуже Србију.“

Како је рекао, са изненађењем је прочитао вест да се наводно састао са Николом Груевским.

„Нисам се видео са Николом Груевским, нисам се видео са њим скоро три године, нисам ишао у Скопље, ни у време предизборне кампање, иако су и они, као и ми, у саставу групације Европске народне партије. Нисам га видео ни у Београду, нити било где другде“, рекао је Вучић.

Поводом исправке која је уследила, она каже да се са Мицкоским јесте састао и то више пута и упитао шта у томе има спорно и поновио да је његова странка део европског народног блока:

„Кажу онда, “нисте издали саопштење“…Ево, ја се извињавам Заеву, ја сам мислио да је Сузана Васиљевић задужена за издавање саопштења са наших састанака, али убудуће ћу да замолим кабинет Заева и да изда саопштење, ако ће онда бити лакше.“

Како је додао, кад неко покушава да пребаци одговорност за сопствене пропусте онда то изгледа карикатурално.

„А да говорим о неким сумњивим типовома из Србије у кабинету Заева и владе Македоније не пада ми на памет“, закључио је Вучић.

 

Шарчевићева изјава ми се учинила погрешном, сваки човек је важан

Уверен сам да министар Шарчевић није имао намеру да било кога увреди, али ми се његова изјава учинила погрешном, рекао је данас председник Александар Вучић, поводом изјаве министра просвете да нема озбиљних имена међу порофесорима универзитета који су подржали протесте.

„Шарчевићева изјава ми се учинила погрешном. Сматрам да је сваки човек у овој земљи важан“, нагласио је Вучић.

Свестан је каже сваког постигнућа, зна у цифру број отворених музеја, болница, школа, домова здравља, вртића, колике су биле плате и пензије пре, а колико сада, али је свестан, каже, и да има оних који то неће тако да виде.

„Сви резултати говоре да смо апсолутно у неупоредиво бољој позицији у свакој сфери живота. Али, има један део људи који вам и добре резулате замерају и посматрају све то на другачији начин. Онда себе преиспитујете“, истакао је председник Србије.

Вучић је додао да најбоље зна и коликим смо спољним притисцима изложени и да их он увек прима, док многи из његове странке, али и од коалиционих партнера се склоне када су тешка питања.

„Ту су у великом броју када нешто лепо треба да се саопшти, а када треба да се примају ударци и када је тешко, зовите кажу – зовите Вучића“, рекао је и додао да, упркос свему томе, одлучан је да настави да се бори и истраје.

Нагласио је да је сигуран да је Србија на добром путу, много бољем него икада до сада у савременој историји.

„Огромна већина грађана то види и поштује рад, марљивост и поштење изнад свега и на изборима чини ми се у још већој мери уме то да награди. Мени је итекако стало до мишљења сваког човек и наставника и било кога другог“.

Вучић је рекао да верује да ћемо умети по најважнијим стварима да дођемо до решења и подсетио да је писао и председнику САД Доналду Трампу.

Председник Србије је истакао да је веома важно да разумемо колико је важно да решавамо пробеме и да их не остављамо за будућост и да увек вреди покушати и чак са један одсто шанси да се успе.

Вучић је рекао да ће бар остати у историји записано да сте покушали нешто да урадите и решите муке будуће генерације.

Каже да неки људи у Србији не разумеју да се променила парадигма гледања на будућност и да је најважније питање економског развоја.

„Ја нисам довољно снажан да убедим све оне неверне Томе који би само да нешто добаце, кибицују и да никада ништа не решавају и да размишљају како је најлакше правити се блесав“, приметио је.

Додаје и да иначе у нашој земљи најбоље пролазе они који не раде ништа, пошто њих нико не критикује и то су, истиче, увек неки фини људи.

„А највише смо нападали и на крст разапињали оне који су били највредније у нашој историји и готово неупоредиво смо то чинили, као и оне који су највише радили за наш народ“, закључио је Вучић.

 

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк


Source: Српска напредна странка (https://www.sns.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »