Уочи избора у Македонији Албанци спремају „свог“ шефа државе?

Одлуком руководства владајуће Демократске уније интеграција (ДУИ) Алија Ахметија, да на предстојећим председничким изборима у Македонији „излазе“ са својим кандидатом, извесна је најава распада политичког договора са македонским коалициним партнером Социјалдемократским савезом (СДСМ), лидера и премијера Зорана Заева, о „консезуалном кандидату“ за будућег шефа државе.

Компромисна „излазна“ варијанта у поменутој одлуци ДУИ садржи најаву да „врата за сарадњу са другим странкама остају отворена“, уз овлашћење Ахметију да преговара о могућим „заједничким решењима“. Како се оцењује из извора у албанском политичком блоку, то „може, али и немора да значи — усаглашавање ставова само са СДСМ“.

– Председништво ДУИ је једногласно одлучило да овим изборима „иде“ са својим кандидатом, међутим даје могућност, уколико се наредних дана створе предуслови за некакву сарадњу са другим политичким партијама, овлашћени лидер да разговара са другим партијама Албанаца, или другим етничким заједницама о концепту консензуалног кандидата, уколико за то постоје услови, изјавио је портпарол ДУИ, и вицепремијер Владе Македоније задужен за европска питања Бујар Османи.

Одлуку ДУИ одмах су поздравили из руководстава других странака албанског политичког блока у Македонији. Тако је Зиадин Села, челник опозиционе Алијансе за Албанце, позитивно оценио, „спремност ДУИ да прихвати изазов предлогом албанског кандидата за председника државе.

Лидер албанске БЕСА Билал Касами пак, поменуту одлуку ДУИ оцењује као добар потез будући да је на линији њиховог истрајавања да „странке Албанаца на изборе изађу са својим заједничким кандидатом за претседника“. Тиме би, како је прецизирано из БЕСА, омогућено „максимилизовање албанских гласова на овим председничким изборима, и, зашто да не, озбиљним приступом свих албанских политичких субјеката као и других друштвених снага, интелектуалаца и читавог невладиног сектора тај кандидат да уђе и у други круг“.

Из македонског блока странака, пре свега владајућег СДСМ-а, Заева, као ни из опозиционе ВМРО-ДПМНЕ, Христијана Мицковског још нема званично обављених потврда о утврђеним председничким кандидатима.

У ишчекивању политичких „вагања“ о евентуаалном расписивању и ванредних парламентарних избора истовремено са председничким, спикер македонског парламента Талат Џафери, одлуку о расписивању председничких, потписаће 8. фебруара.

Други мандат актуелном председнику Македоније Ђорђу Иванову истиче 12. маја.

 

Извор: Новости
Аутор: М. Станчић

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »