У петак у подне нови протест Срба на КиМ

Настојање градоначелника јужне Митровице Агима Бахтирија да влада и северном делом Косовске Митровице биће у петак повод окупљања грађана који ће масовним протестом исказати своје неслагање са оваквом идејом.

Анексија северног дела жеља је Бахтирија одавно, а након подношења оставке Горана Ракића на место градоначелника, та офанзива је додатно појачана. Осим скупштинске одлуке, Бахтири је организовао и прикупљање потписа грађана, а недавно му је за ову идеју стигла подршка и од председника Косова Хашима Тачија.

Позив грађанима да сутра тачно у подне, масовним окупљањем код седишта ЕУ и Еулекса покажу незадовољство, упутили су ректор Приштинског универзитета са привременим седиштем у Косовској Митровици Раде Грбић, студент проректор Немања Бишевац и директор КБЦ Косовска Митровица Милан Ивановић.

— Очекујемо да ће и наши студенти бити ту са нама испред зграде Еулеx да заједно и јединствено искажемо још једном незадовољство и неслагање са нецивилизацијским одлукама и најављеним плановима из Приштине – рекао је студент проректор Немања Бишевац.

Наставак борбе за одбрану основних људских права, као што је право на лечење, најавио је и директор Клиничко – болничког центра Косовска Митровица др Милан Ивановић.

— Протести у Косовској Митровици су борба за живот и зато ћемо наставити да се боримо против албанског насиља, хегемоније, покушаја да нам се сва та права одузму, покушаја да се институције државе Србије одузму, да се етнички очисте и ови простори, против све отворенијих поступака и најава о заузимању северне Митровице у којој живе Срби – рекао је Ивановић и нагласио „да су то аутентични протести које организују сами Срби, наше институције“.

Први човек Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици Раде Грбић навео је да најновије најаве из Приштине о анексији северног дела Косовске Митровице изазива велику забринутост на Универзитету, код свих студената и њихових родитеља.

— Универзитет је једна од најзначајнијих институција Републике Србије на КиМ и поред бројних потешкоћа са којима смо се сусретали након увођења такси привремених институција Приштине успели смо да очувамо нормално одвијање процеса наставе и научно-истраживачког рада — рекао је Грбић.

 

Извор: Новости
Аутор: И. Радуловић

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »