Триван на представљању програма десетог јубиларног Миксер фестивала

Србији су потребни нови модели одрживог привређивања и креативног иновирања који ће непосредно уважавати еколошке стандарде и принцип остваривања здраве и уређене животне средине, рекао је министар заштите животне средине Горан Триван на представљању програма десетог јубиларног Миксер фестивала који ће бити одржан од 24. до 26. маја у Београду, на Доњем Дорћолу.

Десети јубиларни Миксер фестивал 2019, како је објаснила креативни директор Фестивала Маја Лалић, ове године посвећен је знању, иновацијама, размени идеја, алтернативним моделима и протоку информација, под слоганом „Циркулиши!“, како би грађанима понудили искуство одрживости у свим друштвеним аспектима, и тако их подстакли да реализују принципе одрживости у свом свакодневном животу.

Изражавајући пуну подршку одржавању ове мултикултуралне манифестације са еколошким предзнаком, министар Триван је истакао да је фестивал Миксер управо успешан пример снаге и улоге цивилног душтва у мењању друштва на боље. Како је оценио, Миксер фестивал не представља само манифестацију где се мешају и повезују идеје и  ствараоци из различитих друштвених области, већ платформу за креативно промишљање о одрживим решењима који воде напретку. Она показује како се наше друштво мењало у правцу европских вредности и стандарда, нарочито у области заштите животне средине. „Сви заједно смо једно велико цело, и ниједна држава не може без развијеног цивилног друштва“, нагласио је министар.

Последње деценије показале су да одрживи развој за који се свет определио као концепт није довољан да сачува Планету, и да је потребно да се мења, не само технологија, већ и навике и понашање модерног човека, како би зауставили погубне последице цивилизацијског развоја. „Зелена економија или циркуларна економија је могућ одговор за будућност, и нема ефикасне заштите животне средине и развоја без примене принципа циркуларне економије у привређивању и целокупном друштву“, закључио је Триван.

Представљању Програма присуствовао је амбасадор и шеф Делегације Европске уније у Републици Србији Сем Фабрици, и директор Музеја науке и технике Рифат Куленовић који је као домаћин поздравио присутне.

Извор: Министарство заштите животне средине

The post Триван на представљању програма десетог јубиларног Миксер фестивала appeared first on Социјалистичка партија Србије.

Source: Социјалистичка партија Србије (http://www.sps.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »