Тачи: Нико не може да буде изнад партнерства тзв. Косова и САД

Председник тзв. Косова Хашим Тачи поручио је водећим функционерима у косовским институцијама да предузму паметне и стратешке кораке када је реч о суспензији одлука Владе тзв. Косова о таксама од 100 одсто на робу из Србије и БиХ и истакао да нико не може да буде изнад интереса стратешког партнерства Косова и САД.

Тачи је у интервјуу за Радио Слободна Европа (РСЕ) данас рекао да је он на састанку са институционалним и политичким лидерима владајуће коалиције Косова, дао охрабрење за предузимање «потребних, паметних и стратешких корака» за земљу.

Рекао је да цени њихово ангажовање за заједничке састанке о следећим корацима које институције треба да предузму у још бољој координацији са САД и ЕУ а везано за будућност важних процеса који су и од суштинског значаја за Косово.

Говорећи о таксама рекао је да он није предложио ни њихово увођење ни суспензију. «Само сам охрабрио носиоце институција и политичке лидере да гледају ка будућности, да размишљају о стратешким корацима који су од суштинског значаја за државу, како би првенствено утврдили позитивне аргументе који ће помоћи нашим партнерима, пре свега САД-у и ЕУ», рекао је Тачи.

Упитан какве последице могу бити по Косово уколико не подржи захтев САД које су тражиле од владе Косова да суспендују одлуку о таксама, Тачи је рекао да се «ни по коју цену и ни по којим околностима партнерство неће одбити» и да је «стратешка сарадња Косова и САД од суштинског значаја и изнад сваке дневне политике».

«Нико и никаква друга агенда не стоји изнад интереса стратешког партнерства Косова и САД. Дакле, ниједна особа и никаква друга агенда», рекао је Тачи. Он је рекао да је сада на коалиционим партнерима и Влади да предузму потребне кораке а да је његова порука да треба гледати у будућност. Рекао је да охрабрује коалиционе партнере да донесу исправне и паметне одлуке како би Косову била отворена врата и у Вашингтону и у Бриселу.

«Када је Косово деловало у координацији са САД и ЕУ, увек је било успешно», рекао је он. Тачи се заложио за наставак дијалога са Србијом и рекао да је државна делегација Косова изабрана, да је добила свој мандат и да ће оно о чему разговара у Бриселу бити транспарентно, а да је циљ постизање свеобухватног споразума који подразумева реципрочно признање и чланство Косова у УН.

Када је реч о такозваној корекцији граница Тачи је само истакао да ће о садржају споразума да се разговара у наредним корацима, да су све политичке партије на Косову за дијалог, за преговоре и споразум са Србијом. Указао је да тај дијалог не води само Приштина са Бриселом и Вашингтоном већ уз посредовање ЕУ и пуну подршку САД и са Србијом и да треба имати у виду да треба да буде балансирано решење, «које поштује суверенитет Косова, да Косово треба да добије признање и чланство у УН, али истовремено треба да схватимо да је за столом и друга страна».

«Верујем да ће предлог ЕУ, воља Косова и Србије бити за споразум који ће отворити евроатланску перспективу Косову, европску перспективу Србији, и наравно, ојачавање геостратешких интереса и САД-а, НАТО-а, и ЕУ у вези трајног мира на Западном Балкану», рекао је Тачи.

Он је рекао да није за међународну конференцију за Косово за коју се заложио премијер Рамуш Харадинај, и указао да процес дијалога води ЕУ и да он има пуну подршку САД и да ће тако и остати. «Мислим да треба да имамо пуно поверење у ЕУ и САД, без укључивања фактора који нису признали независност Косова и немају симпатије према будућности Косова у НАТО и ЕУ, рекао је Тачи и додао да не треба да се стварају околности које би «погодовале Русији да дође за сто».

 

Бета

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »