Судија УН-а напустио Хаг: Трамп и Ердоган ометају правду

Судија Уједињених нација Кристоф Флуге напустио је Хаг, критикујући „шокантно“ политичко уплитање од стране Трумпове администрације и Турске.

Он је раније овог месеца поднео оставку на своју позицију у суду који се бави ратним злочинима у бившој Југославији, наводећи као разлог уклањање његовог турског колеге.

Њемачки судија је за лист Die Welt изјавио да је турска влада донела „неутемељене“ одлуке против судије Ајдина Сефа Акаја, који је ухапшен под оптужбом да је повезан са Фетулахом Гуленом, прогнаним свештеником којег турски предсједник Реџеп Тајиип Ердоган сматра непријатељем.

Генерални секретар УН-а прихватио је „танко објашњење“ Турске и уклонио суца прошле године, упркос протестима његових колега, истакао је Флуге. Генерална скупштина УН-а је касније изгласала новог судију којег је предложила Анкара.

Он је оценио да ће овај случај омогућити и другим земљама да утичу на судове: „Чак и једно кршење судске независности је – превише“, рекао је он. „Начињена је непоправљива штета“.

Флуге је коментарисао и говор Трамповог саветника за националну безбједност Џоне Болтона, у којем је овај рекао да је Међународни кривични суд (ICC) „мртав за њих“.

У свом септембарском говору, Болтон је запретио званичницима и тужиоцима санкцијама и правним поступцима „у мери у којој то амерички закон допушта“, и рекао да се тим особама може забранити и улазак у земљу.

Болтон је такође оценио да је предложена истрага о наводном злостављању затвореника од стране америчких војника у Авганистану – „потпуно неутемељена“.

„Америчке претње међународним судијама јасно показују нову политичку климу“, истакао је њемачки судија.

„То је шокантно. Никада раније нисам чуо такве претње. Све судије које познајем запањене су чињеницом да САД користе такве инструменте присиле. Ово одговара новој америчкој доктрини: Ми смо број један. И ми смо изнад закона“, закључио је Флуге.

Извор: independent.co.uk

 

 

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »