Снови о «вечном миру» разоружали немачку војску

Немачка влада ризикује да остане ненаоружана у тренутку када нема времена за мобилизацију војне силе,пише новинар Кристоф фон Маршал у чланку објављеном у Der Tagesspiegel.

Према његовим речима, Берлин једноставно «не жели одустати од илузија о вечном миру», радећи све осим одбране земље. Он наглашава да се чак и расправа о теми наоружања у влади избегава, а  Бундесвер (оружане снаге Савезне Републике Немачке) третирају као сироче.

Аутор се присећа да је било тренутака када је Немачка била пример целог Северноатлантског савеза, међутим, од тада су прошле три деценије, а извештаји о ситуацији у трупама «извештавају о разочаравајућим прогнозама».

Бирократија, која је већ постала уобичајена појава, допуњена је недостатком оружја, десничарским екстремизмом и сексуалним узнемиравањем. «У овом контексту постаје јасно зашто тако мало новака жели да се посвете војсци», напомиње маршал.

Покушавајући схватити како је Немачка дошла до тога, подсетио је да је падом Берлинског зида земља добила много новца због смањења утрке у наоружању, али није могла «пробудити се из илузија о вјечном миру».

„Ако престану третирати Бундесвер као сироче, онда ће се наћи развојни путеви. У војсци, која може бити поносна на способност да се одупре у случају рата, морал расте и смањује се број скандала “, изјавио је аутор.

 

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »