Патријарх Кирил се нада да ће моћи да посети Украјину

Патријарх московски и целе Русије Кирил изјавио је да се нада да ће у будућности моћи да посети Кијевско-печерску лавру и сретне се са верницима канонске Украјинске православне цркве,преноси ТАСС.

«Надам се да ће ми Господ допустити да посетим Украјину. Политичка ситуација је краткотрајна појава. Данас једне политичке снаге, сутра друге. Још се надам да ћу се помолити у Кијевско-печерској Лаври и срести се са верницима и епископима Украјинске православне цркве који данас херојски бране канонско православље»- рекао је он у говору са новинарима поводом десетогодишњице његовог хиротонисања на престо.

Патријарх Руске православне цркве позвао је вернике да се «чврсто држе вере и одупру искушењима» и изразио уверење да је «духовно, културно, цивилизацијско јединство Руса и Украјинаца јаче од привремених политичких шема и модела који раде на уништењу тог јединства.»

Према мишљењу Патријарха оно што се догађа у свету Православља везано са поступцима Цариграда најбоље карактерише реч «криза».

«Где је раскол ту је и злоба. Ми видимо отимање храмова, премлаћивање свештеника… Може ли се Божја воља ширити насиљем, преваром или уз помоћ политичких партија? Никада»- рекао је Патријарх.

15. децембра 2018. године у Кијеву, представници Цариградске патријаршије, уз активно учешће украјинских власти, одржали су такозвани Сабор уједињења, на којем је најављено оснивање Православне цркве Украјине (ПЦЛ). 6. јануара цариградски патријарх предао је шефу ПЦУ, митрополиту Епифанији Томос о аутокефалности.

Десетогодишњица хиротонисања

Патријарх Кирил (у свету, Владимир Михајловић Гундјајев) рођен је 20. новембра 1946. године у Лењинграду у породици свештеника. У средњој школи комбиновао је студије са радом картографа у Лењинградској комплексној геолошкој експедицији Северозападне геолошке управе. Године 1969. био је уврштен у монахе под именом Кирил. Са почасним звањем завршио је Лењинградску теолошку академију, а 1989. године именован је за председника одељења за спољашње црквене односе, уздигнут у чин Митрополита 1991. године.

На ванредном састанку Светог синода Руске православне цркве 6. децембра 2008. године, у вези са смрћу московског патријарха и целе Русије Алексеја Другог, 5. децембра, Митрополит Кирил је изабран за председника патријаршијског трона. Локални савет Руске православне цркве је 27. јануара 2009. године изабрао митрополита Кирила за 16. патријарха Москве и Русије. 1. фебруара одржано је устоличење у Храму Христа Спаситеља.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »