«Непријатељ мога непријатеља»: Америчка самоувереност створила јак антиамерички тим

Без обзира на неслагања по многим питањима, опште незадовољство диктатом САД-а омогућило је стварање јединственог антиамеричког тандема у виду Кине и Русије,пишу политички аналитичари Грејем Елисон и Дмитриј Сајмс у Вашингтон посту.

 

Аутори су приметили да се у САД и раније говорило о претњи формирањем оваквог савеза. Још је Збигњев Бжежински саветник за националну безбедност тадашњег председника Џимија Картера говорио о стварању савеза Кине и Русије, али га је мало ко тада слушао. И они који су слушали нису прихватали такву могућност.

Чак је и Џејсм Матис са места шефа Пентагона уверавао да овакав савез није могућ из «више разлога». Међутим, како наводе аутори нико од политичара није схватио стари принцип «непријатељ мога непријатеља је мој пријатељ».

Притисак САД на Русију био је очигледна чињеница одавно, пише у чланку. Интереси двеју сила сударили су се у многим регионима планете. Али у случају Кине, све није било тако очигледно, и премда се неуспех у Јужном Кинеском мору није зауставио, трговински рат који је покренуо Доналд Трамп био је главни проблем. Међутим, док је Вашингтон уживао у илузији моћи, и Москва и Пекинг, са свим врстама неслагања, схватили су да имају заједничког непријатеља.

Председник Кине Си Ђипинг током посете Москви назвао је руског председника Путина «највећим пријатељем» наводе аутори.Осим тога руско-кинески односи су изашли из класичних трговинских оквира.

У чланку се наводи да је највећа грешка америчких стручњака њихов скептицизам у погледу војне сарадње између двије земље: Москва испоручује напредне технологије Кини, земље размењују обавештајне информације и чак проводе заједнички развој ракетних мотора.

Да, конкретно руска елита још није успела да се преорјентише на Кину али перспектива зближавања са Западом је сумњива.Тако многи квалификовани Руси почињу покоравати Исток.

У чланку се наводи да су, са становишта Вашингтона, Ричард Никсон и Хенри Кисинџер учинили најбоље од свега у своје време, успостављајући односе с Кином, преузимајући иницијативу из Москве. Али напорима нове америчке администрације ситуација се радикално променила, а “руско-кинеска антанта” може постати озбиљан проблем за САД већ дуги низ година.

 

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »