Немачка влада одобрила пријем Северне Македоније у НАТО

Званични Берлин дао је сагласност за пријем Северне Македоније у НАТО и заложиће се да процес приступања буде брзо завршен, преноси македонска ТВ Сител.

У саопштењу владе Немачке се наводи да је ће улаз Македоније у НАТО пружити важан допринос за безбедност евроатлантског простора, а такође ће обезбедити важан импулс за даљу стабилизацију региона Западног Балкана.

«Историјски моменат. Са Преспанским споразумом Атина и Скопље су ставили крај на 25. годишњи спор око имена бивше југословенске републике. Основ о прикључењу Републике Северне Македоније у НАТО је постављен. У фебруару државе-чланице ће потписати Протокол о приступању ка Вашингтонском споразуму», наглашава се у саопштењу владе у Берлину.

Немачка влада се залаже за брзо усвајање Протокола у циљу да би се обезбедило формално прикључење до краја следећег месеца.

У саопштењу се додаје да «Северна Македонија на спољнополитичком плану игра конструктивну улогу на Западном Балкану».

«То је постало посебно уочљиво у њеној спремност да прихвати промену имена у преговорима са Грчком у јуну прошле године», истиче се у саопштењу.

Како се наводи, приступање ове државе у НАТО такође ће пружити велики допринос ка унапређењу вредност атлантске заједнице.

«Прошле године Северна Македонија амбициозно је реформисала сектор безбедности и направила велики напредак у областима владавине права и демократије. Македонска влада се обавезала да ће наставити са спровођењем реформа», закључује се у саопштењу немачке владе.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »