Међународна заједница била незаинтересована за злочине над Србима

Потпредседник Владе Србије Расим Љајић изјавио је данас да представници међународне заједнице својевремено нису били заинтересовани да процесуирају високе званичнике терористичке ОВК због злочина на Косову и Метохији.

Расим Љајић ( фото : Лола Ђорђевић)

Коментаришући недавну изјаву бившег известиоца Савета Европе Дика Мартија да је забрињавајуће то што је Хашки трибунал уништио доказе из «жуте куће» о трговини органима отетих Срба са Косова и Метохије, Љајић је рекао да је својевремено и у Стразбуру говорио о злочинима над Србима на Космету и о читавој тој ситуацији коју је покренуо Дик Марти.

«Била је огромна неверица и нико није знао шта заправо да ради у том околностима», рекао је он за телевизију «Прва».

Љајић је навео да је касније прочитао књигу Карле дел Понте која је најпластичније објаснила да су злочини почињени и да су их починили високи руководиоци тадашње «ОВК».

«Представници међународне заједнице су били врло благонаклони и једноставно нису били заинтересовани да се читава ствар доведе до краја и да се процесуирају они који су починили те злочине јер наводно би то утицало на политичку стабилност на Косову», рекао је он.

Према његовим речима, фокус међународне заједнице је тада био на политици, а изван права и правде.

Поводом недавних медијских навода да су у Хашком трибуналу оштећени материјали због којих је одговорност у вези гранатирања пијаце «Маркале» пребачена на Војску Републике Српске, Љајић је рекао да о томе није упознат.

«Не могу да говорим о стварима које не знам. Ту изјаву први пут од вас чујем», рекао је Љајић.

Говорећи о приштинским таксама од 100 одсто на робу из Србије, Љајић је навео и да је за око два мјесеца од када су уведене те бесмислене мере, предузећима из централне Србије нанесена штета од око 66 милиона евра.

Он је рекао да су одлуку Приштине искористиле друге државе тако да је Македонија за 40 одсто повећала извоз на Космет, Хрватска за скоро 30 одсто, Бугарска за 50 одсто, а Словенија за 123 одсто.

«Нисам сигуран како ће се криза завршити — или падом таксе или падом владе у Приштини», рекао је Љајић.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »