Konkurs za nagradu Radoslav Putar za 2019.

Thursday, January 31, 2019 – 11:00 to Sunday, March 10, 2019 – 23:45

Institut za savremenu umetnost u Zagrebu raspisao je konkurs za nagradu “Radoslav Putar” za 2019. godinu za likovne umetnike do 40 godina starosti, uključujući godište 1979.

Nagrada se dodeljuje za kvalitet, hrabrost i inovativnost, za umetnička dela realizovana u 2018. i 2019. godini.

Dobitnik nagrade “Radoslav Putar” dobiće priliku da boravi na rezidencijalnom programu u Residency Unlimited u Njujorku u trajanju od osam sedmica, samostalnu izložbu u Institutu za savremenu umetnost u Zagrebu i mesto u žiriju nagrade “Radoslav Putar” 2020.

U obzir dolaze dela izvedena u svim medijima likovnih umetnosti: slikarstvu, vajarstvu, grafici, crtežu, instalacijama, fotografiji, videu, novim medijima i performansu. Dela iz područja primenjene umetnosti, dizajna, pozorišta i filma nisu uključena.

Umetnici se mogu prijaviti samostalno, a pravo predloga kandidata imaju profesionalni radnici iz područja likovnih umetnosti i/ili institucije.

Prijavljeni kandidati NE MORAJU biti državljani Republike Hrvatske, ali njihov umetnički razvoj i rad moraju biti vezani za hrvatsku kulturnu scenu.

Konkurs je namenjen umetnicima do 40 godina starosti isključivo pojedinačno. Rezidencijalni program u Njujorku godišnje može da primi samo jednog umetnika iz Hrvatske.

Umetnici koji se prijavljuju na konkurs moraju da budu aktivni na sceni i da izlažu u Hrvatskoj  najmanje tri godine. Studenti se ne mogu prijavljivati na konkurs. Kandidati koji žive ili borave u Hrvatskoj a nisu hrvatski državljani, moraju biti prepoznati kao umetnici koji su kontinuirano aktivni na hrvatskoj likovnoj sceni tokom nekoliko proteklih godina.

Svi prijavljeni umetnici moraju tečno da govore engleski jezik kako bi mogli aktivno da učestvuju u rezidencijalnom programu tokom boravka u Njujorku.

PRIJAVA MORA SADRŽATI:

1. Lične podatke i kontakte: ime, prezime, adresa, telefon, e-mail, internet stranica
2. Profesionalnu biografiju (obavezno godinu rođenja!), na hrvatskom i engleskom jeziku.
3. Dokumentaciju o umetničkim delima nastalim 2018. i 2019. godine, opremljenu i jasno označenu svim podacima o autoru i delima (naziv, godina, tehnika, dimenzije, mesto izlaganja, itd.) ili skice još nerealizovanih radova.
4. Dokumentacija može da sadrži digitalne fotografije, kataloge, skice, video na CD/DVD/USB, uz kvalitetne ispise radova. Digitalne fotografije moraju biti visokog kvaliteta (300dpi, maks. 3MB).
5. Kratku izjavu umetnika o vlastitom umetničkom radu ili obrazloženje predlagača (maksimalno 1 stranica teksta; na hrvatskom i engleskom jeziku)

Originalni radovi, te nepotpune i zakasnele prijave neće biti razmatrane.

Priložena dokumentacija se ne vraća, već ostaje pohranjena u arhivu nagrade “Radoslav Putar” u Institutu za savremenu umetnost. Tokom februara biće održane radionice sa uputstvima o prijavljivanju na konkurs. Termin će biti naknadno potvrđen.

Konkurs je otvoren zaključno do 10. marta (ožujka) 2019. (poštanski žig).

Svi prijavljeni kandidati ili predlagači biće u najkraćem roku pisano obavešteni o rezultatima konkursa, a najkasnije do 31. marta 2019.

Prijave treba slati na adresu: Institut za suvremenu umjetnost, Trg kralja Tomislava, 20, HR – 10000 Zagreb (za nagradu Radoslav Putar 2019.) i / ili u elektronskom obliku:
Wetransferom na adresunagrada.putar@institute.hr (10. 03. 2019., do ponoći, 24:00 sati)

Kontakt za dodatne informacije: nagrada.putar@institute.hr, tel: +385 1 88 97 098, +385 91 61 99 454, Janka Vukmir

IZBOR

Finalisti (4) će biti odabrani na osnovu predatih prijava, ranijih izložbi na kojima su učestvovali i predstavljenog potencijala.

Međunarodni stručni žiri odabraće u prvom krugu žriranja između prispelih prijava četiri finalista koji će se predstaviti na zajedničkoj izložbi u Rijeci, u organizaciji MMSU, 6. juna 2019. u 20 sati. Na otvaranju izložbe stručni žiri će, nakon pregleda radova i razgovora sa svakim od finalista, izabrati i proglasiti dobitnika/cu nagrade “Radoslav Putar” za 2019. godinu.

Institut za savremenu umetnost raspisuje konkurs za nagradu “Radoslav Putar” u saradnji sa međunarodnom mrežom Young Visual Artists Awards – YVAA , Residency Unlimited u Njujorku i Fondom za međusobno razumevanje (Trust for Mutual Understanding) u Njujorku.

Wendy W. Luers, osnivačica i direktorka Fondacije za civilno društvo u Njujorku, 1990. godine je sa tadačnjim predsednikom Čehoslovačke Vaclavom Havelom i grupom umetnika disidenata osnovala nagradu Jindrich Chalupecky, u nameri da se umetnicima mlađim od 35 godina prizna umetnička izvrsnost, te da im se omogući iskustvo boravka u SAD.

Program YVAA osnovan je tokom godina kao međunarodna mreža sličnih nagrada, uz podršku Trust for Mutual Understanding u Njujorku. Mrežu YVAA danas čine: Češka, Slovačka, Hrvatska, Kosovo, Srbija, Makedonija, Bosna i Hercegovina, Slovenija, Albanija, Bugarska, Mađarska i Crna Gora.

Institut za savremenu umetnost je 2017. godine pomerio starosnu granicu na 40 godina za umetnike koje se takmiče u Hrvatskoj.

Residency Unlimited je od 2015. organizator programa YVAA i domaćin rezidencijalnih boravaka u Njujorku.

(SEEcult.org)


Source: Портал за културу Југоисточне Европе SEEcult.org (http://www.seecult.org)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »