Интервју Неђе Јовановића за “Политику”: Социјалисти су увек спремни за изборе

Било би крајње демократски да се опозиција укључи у рад парламента у складу са пословником који је сама донела док је била на власти

Социјалистичка партија Србије је увек спремна за изборну трку и, с правом, може да се нада добром резултату, али ми смо против било каквих, па и парламентарних, ванредних избора зато што сматрамо да се у редовности избора оличава стабилност владе и владајуће коалиције, каже Неђо Јовановић, заменик шефа посланичке групе СПС-а. У интервјуу за “Политику”, истиче пак, да о томе да ли ће бити ванредних парламентарних избора одлучује “што је и логично, Српска напредна странка која има супериорну подршку на политичкој сцени”.

Као аргумент против ванредних парламентарних избора наводите стабилну већину у парламенту, али видели смо у децембру да опозиција може добро да закомпликује рад парламента. Уколико се, како су најављивали, настави са таквим понашањем то би могло баш да отежа рад…

Политичка природа опозиције је да буде опонент власти, а да ли ће се опонирати тако како је наговештавано остављам њима да одлуче, али сматрам да опозиција нема разлога да ради било шта деструктивно. Нажалост, доживљавали смо у дужем периоду њихову деструкцију, почев од уношења камена у салу за заседање, преко физичког напада на председнике скупштине и Административног одбора…Такве слике не смеју да иду из парламента. Битно је да се грађанима предочи да парламент функционише и да ни у ком случају неће бити паралисан уколико опозиција крене са оним што смо већ видели, када су правили паралелну скупштину у холу где су постављали питања, коментарисали амандмане, спавали у згради…

Део опозиције најављује бојкот парламента…

Бојкотом седнице на којој се обраћао председник Словеније Борут Пахор тај део опозиције је показао да их не интересује судбина Србије, ни како ћемо решити витална питања питања за грађане Србије, посебно народ на Косову и тај проблем, већ су битни њихови лични интереси. Нису присуствовали седници, али их то није спречило да узму дневнице…

Кажу да ће бојкотовати све седнице…

Било би крајње демократски да се опозиција укључи у рад у складу са пословником који је сама донела док је била на власти. Морам да истакнем да сам поносан што ниједан посланик СПС-а није показао недостојно понашање, што не користи вокабулар примитивизма, нити вређа друге колеге, без обзира на то којој структури припада.

Опозиционари своје понашање правдају тиме што им се онемогућава да говоре, да власт подноси бесмислене амандмане да би „појела” време…

Не бих се сложио са таквим ставом. Без обзира на приговоре због аманмана, опозиција може да дискутује по свим аманманима, да их оспорава, али у складу са пословником и временом које имају на располагању, а које је одређено резултатима избора. Зашто то не раде, не знам, али нека изађу на изборе, нека покажу своју снагу и у складу са тим нека се врате у скупштину. Осим тога, они критикују подношење амандмана, а сами подносе по 200 предлога за допуну дневног реда који никаквог смисла немају већ представљају чисто политиканство, служе само да би се добило време за вређање највишег руководства државе. Не аболирам никога, без обзира на којој страни парламента седи, од непримереног понашања. Сви смо дужни да допринесемо да парламент функционише онако како грађани заслужују, значи у њиховом интересу.

Уколико буде избора, опозиција најављује и њихов бојкот…

То је гротескно. Тај део опозиције нема храбрости да стане пред грађане и изнесе своју понуду, циљеве и програме, већ се крију иза грађана на протестима, које квалификују као грађанске, иако они стоје иза њих. Поштујем право сваког грађанина да изрази своје незадовољство, али није добро када се са протеста чују поруке пуне вулгарности, примитивизма, када се пређе граница пристојности. То онда није демократија него прелази у деструкцију и може имати тешке последице. Свугде опозиција тражи изборе, овде неће изборе, већ тражи нешто што је апсолутно нереално, а то је да  власт која има велико упориште у бирачком телу каже да ће сама да оде зато што се њима не свиђа.

Опозиција неће на изборе због, како наводе, немогућих изборних услова…

Ма, хајте, изборни услови су страшни! Они су исти такви какви су били и пре 2012. године, када је на власт дошла садашња коалиција.

Чини се да ће бити избора, будући да су почели да се чују дисонантни тонови у владајућој коалицији, пре свега на локалу, али има ли проблема и на вишем нивоу?

Ми у СПС-у не видимо проблеме. Као део власти СПС се, преко својих представника у њој, понаша крајње одговорно и дели одговорност за све одлуке које се доносе. Дакле, нема проблема, односи су стабилни.

 

Извор: Политика

фото: Танјуг

The post Интервју Неђе Јовановића за “Политику”: Социјалисти су увек спремни за изборе appeared first on Социјалистичка партија Србије.

Source: Социјалистичка партија Србије (http://www.sps.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »