«Глобал Фајненс»: Србија на 58. месту на листи најбезбеднијих земаља, иза нас су САД, Кина, Израел, Турска …

Магазин «Глобал Фајненс», чије је седиште у Њујорку, објавио је листу најбезбеднијих земаља света, на којој је Србија, међу 128 рангираних земаља, заузела 58. место. Србија се тако налази испред САД, које су на 65. месту, док је на врху листе Исланд, за којим следе Швајцарска и Финска, док су последње место заузели Филипини.

Од земаља у региону, најбоље је пласирана Словенија, која је заузела 12. позицију, Хрватска је на 22. месту, Мађарска на 28, Бугарска на 42, БиХ на 56, а Грчка на 57. месту.

Иза Србије су Македонија, која је на 59. месту, као и Албанија која је заузела 69. позицију.

Како објашњава магазин, приликом сумирања резултата, узета су у обзир три фактора: рат и мир, лична сигурност и ризик од природних катастрофа.

Према наводима магазина, резултат сумира индексе ова три ризика, те представља свеобухватан поглед на безбедност у свакој земљи појединачно, што значи да висок ниво ризика када је у питању један фактор има ограничен утицај на коначан ранг земље.

Као пример, наводи да су Филипини означени као најнебезбеднија земља, док је Јемен на претпоследњем мјесту.

«Ово се може приписати чињеници да су Филипини остварили лоше резултате у погледу мира, безбедности, и распрострањености природних катастрофа.

Ужасан резултат Јемена је последица рата и глади, али ова земља има веома мали ризик од природних катастрофа. Према томе, Филипни су рангирани ниже од Јемена, иако је Јемен ратна зона», наводи магазин.

На врху листе, додаје магазин, мало је изненађења, пошто се ту углавом налазе европске земље са развијеним економијама и здравственим системима.

Заправо, примећује магазин, 16 од 20 најбезбеднијих земаља су из Европе, заједно са Катаром, Сингапуром, Новим Зеландом и Канадом.

 «Изгледа да економски развој умањује ризик од избијања војног сукоба или насиља у породици. У суштини, ова два фактора су подложнијиа контроли него ризик од природних катастрофа, који је чешто улога географије», наводи магазин.

Међутим, како напомиње, постоји неколико важних изузетака за земље које су економски развијене, те се тако САД налазе скоро тачно у средини листе, на 65. месту, доста иза земаља које су економски развијене.

Разлог је то што је ризик од насилних злочина у САД виши због високе стопе убистава, што смањује личну безбедност и безбедносни резулат, објашњава магазин и истиче да САД имају и нешто већи ризик од природних катастрофа.

Ипак, истиче магазин, САД нису усамљене на средини листе, као економски развијена земља — Јапан је на 43. месту, највећим делом због високог ризика од природних катастрофа, преноси Танјуг.

 

 

 

 

 

 

 

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »