«Главни циљ -опремање Војске Србије најсавременијим системима наоружања»

Министар одбране Александар Вулин обишао је јуче Технички опитни центар на полигону «Никинци», где је, са сарадницима, присуствовао испитивањима нових средстава наоружања и војне опреме.

Војска Србије (Фото: Лола Ђорђевић)

Министар Вулин истакао је да је 2018. година била по много чему изузетна година, а посебно када је у питању увођење средстава у наоружање.

 2018. године увели смо 29 нових система у наоружање, а пре тога, рекордна година је била 2009. година, када је уведено само осам. Ми ћемо наставити да улажемо у индустрију наоружања, наставићемо да опремамо нашу војску, али на првом месту трудићемо се да то радимо средствима која смо сами произвели – нагласио је министар Вулин.

Према његовим речима, за разлику од времена када је овом земљом владао ДОС и када је војска плански и намерно уништавана, када смо имали четири МиГ-а 29, од којих су три била предвиђена да лете, а четврти је служио само да се са њега скидају резервни делови, ми данас имамо 10 авиона МиГ-29, а уговорено је још четири МиГ-29 која ћемо добити од Белорусије.

фото:МО

За разлику од времена у коме нисмо имали ни хеликоптере, ми имамо два нова Ми-17, добићемо још три нова Ми-17, а добијамо још четири Ми-35. Крајем марта очекујем да ће стићи и први Х-145, само први од пет и још четири која ћемо обезбедити за припаднике МУП-а. За разлику од тих времена, Војска се унапређује и осавремењује – нагласио је министар Вулин.

Према речима помоћника министра за материјалне ресурсе др Ненада Милорадовића,  у Техничком опитном центру смо имали прилу да видимо како се испитују нова средства наоружања.

 Имали смо прилику да видимо како се сада повећава квалитет и брзина испитивања новом техником којом је опремљен ТОЦ. Радимо са новим дигиталним метама – истакао је помоћник министра Милорадовић, додајући да се на полигону Никинци и даље инвестира и да се дограђују капацитети полигона, јер је он кључна институција и за систем одбране и за војну индустрију, практично шеснаеста фабрика војне индустрије.

Осим Војнотехничког института, додао је он, сви који се баве развојем и производњом наоружања и војне опреме, морају да прођу кроз ТОЦ како би затворили круг испитивања.

Наш је главни циљ да убрзамо опремање Војске најсавременијим системима наоружања. Овде само видели испитивања три система који се очекују да уђу у наоружање Војске Србије до средине године, као и неких веома перспективних и софистицираних система за које се очекује да уђу у наоружање за око годину и по дана – рекао је Милорадовић и додао да је процес испитивања сложен и да подразумева разне врсте опита и излагање система наоружања најсложенијим климо-механичким условима.

фото:МО

Он је нагласио да су се могле видети опитне коморе у којима се системи излажу веома ниским, а затим врло високим температурама, а затим се тестирају њихове карактеристике, као и опитовање даљински управљане борбене станице на „малом Милошу“.

Задовољан сам како то напредује и рачунамо да ћемо уз овај замах који у овом тренутку имамо и уз све инвестиције које се дешавају да би се цео процес убрзао, као и додатне стимулације које се дају истраживачком кадру, остварити значајан скок у опремљености Војске Србије до краја ове године – закључио је помоћник министра Милорадовић.

Начелник Управе за планирање и развој Генералштаба Војске Србије пуковник Милан Поповић истакао је да је један од главних задатака те Управе да заједно са ТОЦ-ом и надлежним управама Министарства одбране и Војнотехничким институтом уводи сложене борбене системе, средства наоружања и војне опреме у оперативну употребу Војске Србије.

Он је истакао да део ТОЦ-а у Никинцима намењен за испитивање наоружања и војне опреме представља уникатан ресурс не само у држави, већ и региону и он  испоручује „техничку истину“ и елаборат о испитивању средстава, који је кључни за доношење одлуке о увођењу средстава у наоружање и војну опрему.

У претходном периоду направили смо низ активности да осавременимо овај Центар, како инфраструктурно тако и набавком савремених мерних инструмената и средстава. То ће нам омогућити да један амбициозан план који имамо у 2019. години приведемо крају и извршимо задатак увођења већег броја средстава него у претходној години – истакао је пуковник Поповић.

фото:МО

Министар одбране обишао је  артиљеријску радионицу Центра за испитивање наоружања и војне опреме «Никинци», где је представљена новонабављена и савремена опрема која се користи за полигонска испитивања, међу којима су и уређај за визуелну инспекцију цеви артиљеријског наоружања, микрометарска звезда за мерење калибра цеви, као и радар за мерење почетне брзине пројектила и уређај за прикупљање метеоролошких података.

У наставку обиласка, министар Вулин присуствовао је представљању конструкторских и интерних испитивања средстава из развоја усавршеног ПА система Бофорс-ПАСАРС, провери функције гађања након реализоване вожње даљински контролисане беспосадне земаљске платформе «Милош», као и лансирном испитивању у затвореној петљи вођења ракете 2Т5.

Обиласку  су присуствовали су и начелник Управе за одбрамбене технологије Сектора за материјалне ресурсе генерал-мајор др Младен Вуруна и директор Техничког опитног центра пуковник др Слободан Илић, наводи се у саопштењу МО.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »