Белорусија предлаже Србији испоруку аутобуса и заједничку производњу ватрогасних возила

Белорусија је заинтересована за испоруку својих аутобуса Србији и предлаже заједничку производњу ватрогасних возила, саопштио је данас белоруски министар за антимонопоску регулацију и трговину Владимир Колтович након састанка заједничке српско-белоруске међувладине комисије за трговинско-економску сарадњу, преноси дописник БЕЛТА.

«Белорусија је заинтересована за испоруку Србији аутобуса и камиона са гасним моторима, као и за заједничку производњу ватрогасних возила за употребу у специфичним градским условима»- рекао је Колтович

Након састанка међувладине комисије Белорусија и Србија потписале су протокол којим су објединили постигнуте споразуме. Он ће постати програмски документ у трговинској и економској сфери за наредну годину.Документом се предвиђа спровођење мера за развој сарадње у одређеним областима, уклањање проблематичних питања у међусобној трговини, заједничке акције за привлачење инвестиција, подршка на тржиштима трећих земаља.

Како је саопштено, претходно је у Минску одржан је пословни састанак пословних кругова Белорусије и Србије. Стране су разговарале о развоју сарадње и могућности реализације заједничких пројеката у областима изградње и производње грађевинског материјала, телекомуникација, аутомобилске индустрије, комуналних услуга, металургије, ливнице, израде инструмената, хемијске, прехрамбене, фармацеутске.

Српска предузећа су изразила интересовање за проналажење партнера у Белорусији и стварање заједничких подухвата. Један од планираних пројеката рекао је директор НИПС-а Перса Миневич: «Бавимо се складиштењем, увозом и извозом пшеничних производа и свих врста брашна, затим производњом хлеба и пекарских производа.

Према речима амбасадора Белорусије у Србији, Валерија Брилев-а, уколико се сви уговори и споразуми испуне, у наредних неколико година промет између земаља може се повећати на 500 милиона долара, ау међувремену је та цифра око 160 милиона долара.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »