5 година Евроазијског економског савеза: Позитивни ефекти за земље чланице

Татјана Валоваја члан Колегијума за интеграције и макроекономију Евроазијсог економског савеза изјавила је у интервјуу листу «Међународни живот» да се навршило 5 година од стварања ЕАЕС-а.

У 2019. години навршиће се и 25 година од момента кад је председник Казахстана Нурсултан Назарбајев први пут поменуо идеју стварања овог савеза.

Валоваја је уверена да савезу не прети никакав Брегзит. Земље чланице су 1991 прошле кроз то шта се данас дешава пред очима Велике Британије која трпи огромне губитке. Нико не жели да понавља подвиге европских колега.

Већ 5 година од формирања ЕАЕС је успела доћи на друго место иза ЕУ у смислу интеграција. То је веома вредан резултат за тако младу Унију.

Још једна победа Уније је неоспорна корист за земље чланице.

«Русија, Белорусија и Казахстан су постепено улазиле у ЕАес. Прво је формирана Царинска унија тада је постојао јединствени економски простор, затим Унија, односно интеграциони ефекти су били подељени у прилично дуго раздобље. С друге стране, Јерменија и Киргистан истовремено из режима слободне трговине у оквиру Заједнице независних држава, које смо имали, прешле су на пуноправну економску унију. И видели смо огромне ефекте интеграције. Понекад их можда и не знамо. Међутим, анализа је показала да учешће у ЕАЕУ има велике економске ефекте “, каже Валоваја.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »