Трамп од зида не одустаје

Недељу дана уочи говора о стању нације заказаног за 5. фебруар на Капитол хилу, у пуном јеку напетости између Беле куће и америчког Конгреса, са најпрестижније вашингтонске адресе стигло је саопштење да амерички председник Доналд Трамп жели да избегне нову делимичну финансијску блокаду федералне владе. Како ће та жеља бити преточена у реалност, међутим, засад остаје питање без одговора.

Трамп, наиме, и даље изражава одлучност по питању подизања баријере на граници САД и Мексика, што демократски законодавци настављају да одбијају.

То оставља отвореним питање даљег функционисања владе која је, привремено и условно, почела да ради после најдуже блокаде у историји Америке, изазване управо дубоким неслагањима шефа државе и демократа у Конгресу око изградње зида према Мексику.

 Председник не жели да пролази кроз још једно затварање владе, то није циљ — речено је из Беле куће.

Прошле недеље, Трамп је потписао закон о привременом финансирању владе за три недеље, како би се конгресним преговарачима омогућила припрема пакета за појачавање безбедности на граници.

Комитет састављен од чланова оба дома Конгреса, требало би управо данас да почне консултације о овом питању. Али, како сада ствари стоје, партијске разлике по кључном питању финансирања зида на граници остају врло дубоке.

Трамп је већ проценио да има мање од 50 одсто шансе да преговарачи у Конгресу постигну споразум који би му био прихватљив.

За пословни дневник «Вол стрит џорнал» је најавио да неће прихватити мање од захтеваних 5,7 милијарди долара за финансирање зида.

У Белој кући портпарол Сара Сендерс је поновила Трампове претње да ће увести ванредно стање и наредити изградњу зида, уколико Конгрес не обезбеди финансирање.

Уколико се не врате са споразумом, то ће утицати да демократе не добијају буквално ништа — запретила је она.

ВЕЛИКИ ГУБИЦИ

Конгресна канцеларија за буџет процењује да је петонедељно делимично затварање владе изазвало губитак за економију САД од три милијарде долара.

Око 800.000 федералних радника је било или на принудном одмору, или су радили без плате.

Д. Д. С.

http://www.novosti.rs

 

 

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »