Тачи позвао Путина да посети Приштину

Тачи је позвао руског председника Владимира Путина да посети Приштину, рекавши да Косово Русији није непријатељ и да је важно да изграде добар однос и да успоставе везу. 

Владимир Путин (Фото: Лола Ђорђевић)

Он је у интервјуу за «РИА Новости» навео и да је «веома инспирисан» фер разговором који је имао у Паризу са Путином пре два месеца, када му је руски председник рекао да, ако «Косово и Србија постигну мировни споразум кроз дијалог, да ће он подржати такав документ», што Тачи сматра «новим и позитивним кораком».

«Косово није непријатељ Русије. Желимо нормалне односе као две суверене земље. Русија је учествовала у оба круга преговора — у Рамбујеу 1999. и Бечу 2007. године. Сада ЕУ води процес», рекао је Тачи.

Русија има одељење за комуникације у Приштини. Очекујем да ће ова канцеларија постати амбасада, а Косово ће отворити своју амбасаду у Москви, Пекингу и другим земљама, додао је Тачи.

Позвао и Трампа

Хашим Тачи је такође  у писму америчком председнику Доналду Трампу, изразио спремност за компромисни договор у дијалогу са Београдом и позвао га да посети Косово.

Како преносе приштински медији, у писму које је Трампу упутио раније овог месеца, Тачи је обећао да ће «завршити посао» и позвати грађане да, како је то шеф САД тражио, «говоре једним гласом» током дијалога и уздржати се од акција које би искомпликовале актуелну ситуацију.

Приштинска Коха пише да је Тачи уверио Трампа да је «вољан да направи неопходне компромисе у циљу постизања свеобухватног и правно обавезујућем споразума, који би, како се наводи, укључивао сва отворена питања и окончао сукоб са Београдом који траје дуже од једног века.
Позивајући се на разговор који су имали у Паризу, током обележавања века од краја Првог светског рата, Тачи је навео да је сагласан са Трампом да је близу решење свих отворених питања Београда и Приштине.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »