Тачи обећао Трампу: Завршићу посао па ћемо прославити у Белој кући;

Председник привремених приштинских институција, Хашим Тачи, у писму америчком председнику Доналду Трампу, изразио спремност за компромисни договор у дијалогу са Београдом и позвао га да посети Косово.

Како преносе приштински медији, у писму које је Трампу упутио раније овог месеца, Тачи је обећао да ће «завршити посао» и позвати грађане да, како је то шеф САД тражио, «говоре једним гласом» током дијалога и уздржати се од акција које би искомпликовале актуелну ситуацију.

Приштинска Коха пише да је Тачи уверио Трампа да је «вољан да направи неопходне компромисе у циљу постизања свеобухватног и правно обавезујућем споразума, који би, како се наводи, укључивао сва отворена питања и окончао сукоб са Београдом који траје дуже од једног века.

Позивајући се на разговор који су имали у Паризу, током обележавања века од краја Првог светског рата, Тачи је навео да је сагласан са Трампом да је близу решење свих отворених питања Београда и Приштине.

«Постигнути споразум неће бити привремени мир или замрзнути конфликт. Ми покушавамо да изађемо из овог круга и постигнемо коначни споразум о узајамном признању, одрицању од сукоба и чланству Косова у УН», навео је Тачи.

Оценио је да је реч о исторском постигнућу, које захтева максималну ангажованост «обеју страна».

Истовремено, Тачи је изразио одушевљење због могућности да, како каже, сарађује са Трампом и многим заједничким пријатељима у Сједињеним Државама а поводом, како је навео, ове дипломатске иницијативе.

«И, као што сте са великодушношћу предложили, нема бољег начина да прославимо наш успех него да вам се придружимо у Белој кући где се мир и историја стварају заједно», навео је Тачи, који је позвао Трампа да посети Косово, преноси Танјуг позивајући се на писање Кохе.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »